Subscribe:

Labels

Monday, December 28, 2009

Jambori Nisa' Selangor '09


Assalamualaikum....

Bru2 ni ana mengikuti program Jambori Nisa' Selangor '09 bertempat di Kem Belia Bukit Lagong.Rse mcm da lme xjejak kaki ke sana.First time n last time ana camping kat situ ana ikut camping unit beruniform kat sek men ana dlu.Ble jejak kaki kat situ je teringat memori lme ngan kwn2.Aktiviti2 yg pling ana xbley lupe time tu abah azri mntk kitorg tangkap 5 ekor berudu n cr ubi kayu...Mmg giler2 la ana n the team nak mencari....mana xnye...geli wei ngan berudu.....tp yg klakanye,bkn stakat 5 ekor,berbotol2 kitorg tangkap...he3.Indahnye memori lme...



Ana join sbgi urusetia wakil drpd selayang dmana tugas kmi yg ana diberitahu ialah pendaftaran,persiapan n peralatan n tempat.Hurm...ble ana dgr ana tergelak sorg2,nape la muka ana slalu jd ajk persiapan & peralatan.Kat pj pn ana slalu jd pesiapan & peralatan cumenye nme die je len ckit,preparation & technical atau lbh familiar dgn prep & tech.



Hr jumaat hr tu ana pg pagi,dlm pkul 10.00 ana smpi.Seronok tgk alam sekitar yg belum terjejas...rupe2nye ad lg kaw hutan yg cantik dlm KL....Lbh kurg sejam ana menunggu ajk2 len,ana ambil keputusan utk pulang...ana dtg ngan kakak ana time tu..kami berdua jg urusetia.Then ajk yg len smpi dlm pkul 11.30 mcm tu,kitorg check2 tmpt n watla pe yg ptut...pndftrn pkul 5 ptg,tp sblum asar da ad yg smpi...klam kbut xla sgt....dlm tnga2 nk uruskan yg da smpi tu tbe2 ad satu bas smpi....kmi da cuak da...he3..yela mne xnye,cnfirm agk klam kbut....tbe2 dtg lg 2 bus,then selang 10 mnt lbh kurg dtg lg satu bus.....mak ai.....tp alhamdulillah rmi yg mmbntu..trme ksh kpd rkn2 dr uitm puncak alam...kak ida n kak muni klu xslap...he3,ana ni ssh ckit nk ingat abjad..tp klu no insyaAllah cpt pickup ckit...



Mlm tu kmi blik mmndgkn khemah yg disediakan mcm xcukup je...tp pas kmi da setel sume la...agak xsedap jgk nk tgglkan sbb belerang xcukup jd khemas fasi n urusetia kmi xsmpt nk ltk belerang...mlm tu pecah rekod jgk la...blik rmh pkul 2 pagi...he3..tp xpe,kakak ana ad,brani ckit....perjalanan dr pntu msuk ke tpk kem ad la lbh kurg 800 meter n sepanjang2 jln xde lampu jln langsung...he3,bygkn pkul 2 pagi...sgt2 gelap.Tp xla seram sgt sbb kak nurul ad kat blakang..jd ad 2 kete la...



sepanjang pgrm ni ana xsempt nk ikuti pe yg adik2 wat...cme mlm first time ust zamri mri mengaji tu je ana join sekejap then ana mmbusykan diri...he3




Alhamdulillah da selesai...klu nk menaip pe yg berlaku sepanjang pgrm t pnjng sgt..seperti bese ana akn berkongsi gmbr2 yg ana smpt tangkap sepanjang ana berada ditapak pgrm...


ni gmbar musolla.....



ni plak gmbr kolam ke tasik ke...ana xthu la tp rse mcm kolam...ad lbh kurg 5 kolam mcm ni kat cni..n yg 2 pondok tu pondok wakaf namenye...ad bnyk kat seitar tmpt pgrm



ni kawasan perkhemahan team A (13- 15 tahun).Kat team A ad lebih krg 50 buah khemah..team B kaw perkhemahan kat tmpt lelaki sbb kem ni khas tuk pmpuan je..ad lbh kurang 31 khemah kat team B n utk fasi ad lbh kurang 10 @ lebih...bygkn betapa rminye kmi he3...ad 300 lbh..night walk sampi 2 trip..team A dr pkul 2 hngga 5.30 n team B dr pkul 2 hgga 4.30...lme x?





ni la pondok wakaf.. view dr dekat





ni plak dewan...team B yg gune dwn ni.team A gune musolla...terpaksa separate..rmi sgt



Sunday, December 20, 2009

Program Ihya' Maal Hijrah@Masjid Al-Amaniah




Assalamualaikum & salam maal hijrah......

Mengungkap kembali sejarah penghijrahan umat Islam dari Mekah ke Madinah.Betapa peritnye kehidupan umat Islam di Mekah semasa zaman Rasulullah sewaktu diawal dakwah baginda.Umat Islam ditindas & diseksa begitu juga Rasulullah yang tercinta.Ketika Rasulullah solat,dilumurnya baginda dgn najis,dipijaknya leher baginda dan banyak lagi yg kafir quraisy buat terhadap baginda.Namun,baginda ttp menegakkan syiar Islam kerana itulah yang diamanahkan oleh Allah s.w.t kepada insan yang bernama MUHAMMAD BIN ABDULLAH.

Oleh kerana penindasan yang begitu hebat dr kaum musyrikin Mekah maka Allah trnkan wahyu kepada nabi supaya umat Islam berhijrah dr Mekah dan menuju ke Madinah.Umat Islam meninggalkan segala-galanya yg mereka miliki dan mengikut perintah hijrah itu.Mereka disambut baik oleh penduduk Madinah.Ternyata kehidupan di Madinah lbh baik dr kehidupan mereka di Mekah.Orang muhajirin(org Islam Mekah) dan ansar(penduduk Islam Madinah) bekerjasama mmbantu Rasulullah menegakkan syiar Islam supaya berkembang ke seluruh pelosok tanah arab.
Alhamdulillah...sedikit refreshment minda ttg sejarah maal hijrah.Ble berkata ttg maal hijrah,rmi yg xthu apkah sejarah maal hijrah.Maal hijrah adlh thun bru Islam,dimana buku amalan tahunan kita,umat Islam ditukar kpd yg bru.Sedikit perkongsian dr ana,klu amalan harian,bukunya ditukar pada waktu asar,klu mgguan pd hr jumaat,klu blnn 15 hb setiap bln,mengikut bulan Islam & tahunn ialah pd awal Muharram..

Alhamdulillah,pada awal Muharram kali ini,ana diberi peluang oleh Allah utk menjadi fasi di Masjid Amaniah,Batu Caves.Ana berasa sgt bersyukur krn mnjd insan yg terpilih.Trm ksh ana ucpkn kpd Ust Rizal n sdre Faiz krn mmbri kprcyaan kpd ana.Sdh agk lme ana xmnjejakkan kaki utk berpgrm di sini,kekangan masa mmbtskn ana utk bersme2 ngan rkn2 pgrm.
Ana agk tertarik dan tahniah kpd ust selaku nazir masjid.Ana salute la ngan remaja2 kat masjid ni.Rata2 rmai pemuda yg sggup hbskn masa dimasjid.Ana jrg melihat situasi ini di tmpat len.Kali ni ana lihat masjid ni sgt2 meriah brbanding dulu..

Pgram yang ana pg ni namenye Ihya' Maal Hijrah & terbuka kpd anak2 yg berusia 4 thun hingga 14 thun.Pgrm selama 2 hari 1 malam,tp hri pertama ana xsmpt join pgrm ptg sbb ana ad klas jd ana mntk adik2 ana dr samer utk gantikn tmpt ana & rkn ana dr upsi.Kali ni pgrm ana rse seronok,mgkn sbb ana hnye sbgai fasi.Terasa kelainannye.Klu dlu ana mnjdi urusetia,kali ni fasi.Jd,xla sesibuk dulu & bnyk bnde xperlu fkr.Tp ksian jgk pada pengarah time meetng ana lontarkn soalan2 yg mgkn la xdijangka...ana rse diorg ingt ana mood tamrin kot..he3.Ana cume xnk t klam kbut je sbb plan B mmg xde,jd lontarkn je la possibilities yg akn berlaku...ksian tuan pengarah,nmpk mcm agk tertekan plak dgn ana.
Dlm bnyk2 pgrm yg ana pergi,ana rse nilah satu2nye pgrm yg mana peserta perempuan lbh aktif dr peserta lelaki.Nak tergelak pn ad....ana rse dunia mmg btul2 da terbalik.Knape ana rse mcm tu? 1)Peserta lelaki lbh rmi dr peserta perempuan 2)Peserta lelaki suka bersembang n peserta perempuan lbh suka diam 3)Peserta perempuan lebih cepat berbanding lelaki
Ana jrg melihat keadaan ini kat pgrm2 yg ana pergi,n ana rse.....xterkata,unspeechless
Adik2 ni sgt2 aktif,ckit ustazah nape mcm ni,nap mcm tu...ana pn xlrt nk jwb.Bnyk btul diorg pnye soklan...Ana teringat satu masa ni yg adik2 kne bgun qiamullail..Ana msuk dewan solat lmbt ckit sbb nk pastikn adik2 sume da bgun n bersihkan diri.Ble ana msuk,ana tgk adik2 xsolat ikut imam, n mmg xsolat pn.Ana pn solat 2 rakaat n ble selesai ana trus pg kat adik2 yg tnga duduk2 kat blakang.Ana rse xsdp nk truskn sbb adik2 ni dibwh tggungjwb kami,jd ana pn pg la nk figure out mslh diorg ni.Blum smpat ana duduk......ustazah,sbnrnye qiamullail ni ap? Diorg solat ap ni? hurm.....pttla diorg xsolat,rupe2nye xthu qiam tu ap.Ana pn cubela trngkn kat adik2 ni qiam tu ap.Tp ana xsrh la diorg trus solat sbb diorg xthu tahajjud tu mcm mne,solta hajat mcm mne.....ad jgk yg solat tp diorg solat subuh...he3,ana nk tergelak ble teringt telatah2 adik2 ni.yela,ap sgt yg kite blh hrpkn kat bdk2 4 smpi 10 thun kan.Yg da bsr tu phm la,ni yg kecik2 ni.

Pastu ana ceritala ttg Sultan Muhammad Al-Fateh yg xpernh tgglkn qiam, n bnyk la kisah yg ana bangkitkan smntara nk tggu subuh tu.Ana tkut adik2 ni mengantuk plak klu biar mcm tu je.Hurm...mcm2 rgm bdak2 kecik ni.Bnyk jgk ana blaja dr bdk2 ni.Ana tringat lecturer management ana,Dr. Hadi, dimana die prnh ckp yg bdk2 ni diorg ske ckp pe yg diorg nk ckp,diorg ske nk mncube.Klu suh diorg nek pntas menyanyi pn diorg xksh.Tp ble mkin besar,ad sifat malu.Sbb tula kite yg da bsr ni slalu elak diri utk jd volunteer......Hurm,ana da blaja sumthing bhrga dr adik2 yg ad kat cni......
Nila ntre gmbr2 yg smpt ana rakamkn sewaktu pgrm hrtu...
Masjid Al-Amaniah,Batu Caves
Kene amik belon nk dptkn my autograph...he3
All the participants..... miss u all
Kump. Kak Zuraini
Kump. Ana (Fasinye pemalu...he3)
Kump. Aisyah Mardhiah
Baru pas habis explorace...penatnye,dahla belon kene amik & dipecahkn...he3
Kump. yg kene kejar ana nk dptkn autograph...trm ksh lori2 gedex yg jd pmbntu ana...he3

Terima kasih sekali lg kpd Ust Rizal n sdre fais krn mmprcyai ana utk mnjd slh sorg fasi dlm pgrm ni.Sronok bkrja ngan rkn2 dr ums & upsi juga.....at last,buat adik2 yg bnyk mengajar ana ttg sumthing yg ana rse amat berguna.......semoga brjmpa di pgrm yg len,klu diizinkn oleh Allah

Saturday, December 12, 2009

2012..Qiyamah???


Assalamualaikum w.b.t
Bertemu lg dipost kali ni.Kali ni ana tbe2 rse ingin tulis ttg 2012.Rsenye rmi yg dah mafhum ttg ini,n penulisan ana ini merupakan satu pandangan peribadi yg ingin ana kogsikan bersama.

Thun ini kita sume tbe2 digemparkan ttg cerita movie 2012 dmana yg dfhmkn 2012 adlh tarikh the end of the world.Mcm mne bley terkuar cite 2012 ni? Yg ana thu,ianya based on mayan calendar which this people always right about time.N yg mysterious ttg this calendar is,it stop till 2012 n xde sambungan slpas itu.Jd rmi yg menganggap 2012 is the end of the world.

Sebagai seorg Islam,kita wajib percaya sumenye ditaqdirkan n diqada;kan oleh Allah s.w.t.Jd,kita xbley trima bulat2 n xde sape pn yg thu ttg the exact time ble kiamat akn berlaku.Pd zaman Rasulullah s.a.w,ad shbt yg bertnya kpd baginda bilakah kiamat akn berlaku.Maka dijawab baginda,beza ntre mse itu n kiamat jrknye hnyelah ntre jari telunjuk n jari tgh.Cbe kita wat skrg..ana ykin hanya 1 cm.N cbe kita bergrak satu cm,brp lmkah mase yg akn kita ambil? So,pikrla ye..... Yg ana nk kta disini,kiamat tu dah hmpir tibe.Petanda2 pn da bnyk yg kuar.Klu kita perasan la,bnyk bnde yg diluar jagkaan brlaku.Cnthnye bru2 ini,Jeddah mengalami banjir n rmi yg terkorban...........cpt2,cbe pkir...pe yg pliknye? Hurm,yg plik disini ialah,Jeddah adlh ntre bndr yg kering n jrng menerima hujan,stahu ana la sbb lokasinya dkt dgn madinah n mekah.Org pn xley nk jangka disini sbb tula rmi yg xwat persiapan ttg banjir...subhanallah,Allah mampu wat ap sje krn smmgnya Dia yg Maha Berkuasa.

Berbalik kpd crita td,ana cbe mndptkan cd 2012 sbb ana teringin nk tgk contentnye.Pe yg org2 brt view ttg qiyamah ni n yg pastinya diorg kte qiyamah ni akn berlaku pd 2012.Skali lg sbgi muslim ana nk tkn kn bhwa itu adalah kuasa Allah n kita xberhak utk mnntukan tarikhnya.
Jln ceritanye hmpri 2 jam 30 mnt n ana sndiri hmpir tertidur sbb lme sgt.Petanda awal bhwa cerita ni bese je.Sme je dgn cite2 sblum ni yg pernh ana tgk kat HBO.Cite ni lbh kurg la mcm cite volcano,earthquake n tsunami (ana xingt tjuk exact) yg pernh ana tgk.Cume cite ni combination drpd 3 cite tersebut,so nmpk mcm lg suspen.Pertma skali dlm fkrn ana,sbnrnye cite ni psl ap? sbbnye,stahu ana,cite ni adlh cite ttg the end of the world but int the end of the movie,rmi yg still hidup.So,pertnyaan pertma ana,dptke mrka lri drpd kiamat? Agknye pe mksud kiamat bg diorg?
Oleh krn jln crita yg begitu,ana assume that cite ni bknlah ttg end of the world.Cme lbh kpd disasters yg berlaku kat dunia.Ana ske cite ni sbb gye penceritaan die convincing.Dr cre die blend gambr,reaction,stunts n kmera tricks sume jd.Nmpk mcm real la....

Tp bnyk jgk bnde yg xlogik dlm cite ni..slh satunye yg ana nk kongsi ialah dlm debu volcano,kipas kpl terbang akn mmbeku dgn dbu2 dr asap volcano tu.Tp dlm cite ni,kpl terbang die still fly dlm volcano ashes.Stat dr ctu ana thu yg pengarah die mgkn xwat homework,at least tgk la national geographic ke,ap ke...he3
Ana xnk komen bnyk2 ttg kiamat yg dikatakn dlm cite ni sbb ana lngsung xnmpk yg ia menunjukkan kiamat.Mgkn ini dsbbkn view yg berbeza ttg kiamat...so sprti yg ana kte td,cite ni hnye skdr ttg disasters je...xlbh dr itu.

Tp,whateverpun kita amkla iktibar..Kiamat sudah dekat.Peringatan buat ana n pembaca spye siapkanla drikita dgn amalan2 yg akn mmbntu kita diakhirat kelak.solat 5 waktu,puasa,zakat n haji shj xmncukupi.Ana bg satu analogi la.....klu kita kerja ngan sebuah syarikat,mcm mne nk dpt gaji lebih? n jwpnnye ialah...OT(overtime).So,klu kerja utk dunia kita blh buat OT,knpa kita xbuat OT pd ibadah kita?

Sme2 kita fikir n renung2kn........

Sunday, December 6, 2009

Taaruf Week at ....

Assalamualaikum...sekian lme xdpt nk bkk blog akhirnya berksmpatan jg.Sbb kekangn msa mnjdi student bru kat my kampus.Sbgi student yg bru ana prlu mnjalani orentation week atau pn familiar ngan taaruf week.Taaruf week brjln slma 3 hri n jumaat pengakhirnnya,pd hakikatnye mmg meletihkn......

Post kali ni ana nk brkongsi ttg taaruf week utk ttpan rumte yg msh brda di kampus lme,t kte jmpe ye sem dpn.Ana tggu korg kat main gate kampus...he3
Hr first ana smpi awl tuk dftr hostel,alhamdulillah xdpt tggi2 sgt,aras 2 je.okla tu.Then ana amik ksmptn blik uma mmndgkn kapus ngan uma ana dlm 20 mnt prjlnn,he3...sgguh dkat.Ptg tu,pas zohor kmi kne kump kat dewan.Jauh prjlnn yg ditempuhi dgn panas teriknye n jln berbukit2.Mmg pnt...ble smpi dwn je rpe2nye kmi kne amk gmbr tuk smart card...he3,xdpt bygkn gmbr tu nnti,yela da pnt2 tbe kne tgkp gmbr.
Hr ke-2 kmi xdbnrkn blik hostel,mmg full la.Tp taaruf ni pnuh ngan talk je,aktiviti len xde.Xbest jgk la sbb bg ana pe yg pnting ialah campus tour.Jd xla kmi tercri2 klas n bgunn.Kmi just thu bgunn dept kmi je,dept len xthu sdgkn t ble da start klas,klas kmi under dept.Klu under dept len kmi da xthu da nk cri kat mne...

Kmuncak taaruf ni ble kmi sume kne berikrar dpn rektor n senat.Ble tmt je ikrr maka tamatla mggu taaruf kmi.Mlm2 tu kmi disajikan dgn persmbhn kebudayaan,ad nasyid,dikir brt,zapin n bnyk lgi...
Smlm plak kmi ad tilawah test n after that kmi pn pgla mncri klas.Byngkn dlm mse 4 jam kmi mncri...mmg xlrt.Dlm 4 jam tu bru dpt jumpa 2 klas,ad lg 3 klas lg.Da x lrt da,senior xde nk tnye..Jd kmi pn srrender la....nnt bru cr yg bkinye

Pepun,alhamdulillah dpt grad dr cfs n msuk ke main camp.Perjuangan ttp ditruskn wlupn btkr tmpt n ana doakan rkn2 yg msh ad cfs brjye mlpsi ept n msuk blaja bersme2 ana..

Ntre gmbr2 yg smpt dirakamkn...

>>my kuliyyah....

>>view from kict

>>view from level 3 education building

>>tnga tggu turn tuk wat online wb based course registration di kict...(mana sy? he3...xde...sirr)



>>mlm kebudayaan....

Thursday, November 26, 2009

Pengorbanan...(Aidiladha)

Assalamualaikum w.b.t...
Salam aidiladha pd sume readers.....semoga ntum dlm keadaan yg sihat mental n rohani disebalik jasmani yg dipinjamkn kpd ntum.Smasa ana menulis post ni ad lg lebh kurg 3 jam lg menyambut aidiladha.Nyata persiapan aidiladha tidak semeriah persiapan aidilfitri.

Disebalik aidiladha,ana nk berkongsi sdikit ttg cerita disebalik kisah pengorbanan.cerita ini ana thu mmg sume da thu,cme ana nk revise ckit supaya kita xlupa...

Kisah yg ana nk revise blik ialah kisah pengorbanan nabi Allah Ibrahim a.s n Nabi Ismail a.s dimana Allah telah memerintahkan Nabi Ibrahim utk menyembelih anaknya iaitu Nabi Ismail.Bilamana ianya adlh perintah dr Allah,maka wajib perintah itu utk dituruti.Nabi Ismail adlh satu2nya anak Nabi Ibrahim n Siti Hajar.Sdh tntula Nabi Ibrahim xsggup nk menyembelih.Tp baginda taat dgn perintah Allah lalu dibawanya Nabi Ismail utk disembelih.Cbe bygkn perasaan ntum klu ntum diperintah utk menyembelih anak sndiri.....ana rse ntum xkn sggup pnye.Event klu anak kita di marah dpn kita pn kita sdh,apth lg klu kita sndiri yg pgng pisau n sembelih anak kita.

Namun akhirnya,Allah menggantikan tmpt Nabi Ismail dgn seekor kibasy...

Moal value here adlh.....berkorban apa saja,harta ataupun nyawa...Sejauh mana rsenye pengorbanan kita? trhdp Allah n agamaNya,trhdp ibubpa kita,trhdp diri sndiri,trhdp masyarakat? Ana rse kita xsggup nk berkorban trutamanya waktu.Ntre waktu yg pling rmai xsggup nk korbankan ialah waktu subuh.........ssh bno nk bgun solat sbh.

Semoga post ni mmbuat diri ana sndiri terutamanya selaku yg menulis n ntum sbgi readers berfikir n bermuhasabah.Semoga kita sentiasa utk berkorban trutamanya dijalan Allah krn dlm menuju memperjuangkan agama,bnyk bnda yg akan kita kna korbankn....

Semoga ana masih bernafas utk menulis post seterusnya......until the next post

Tuesday, November 24, 2009

Pengajaran Buat Yang Bernama Insan

Assalamualaikum.....
Alhamdulillah,setel sudah sume prkare,tnga countdown nak msuk men camp je.Ana pn bru je blik dr berprogram,pnt pn xhlng lg nih.Alhamdulillah,prog best,brjln ngan lncr.Tahniah la kpd rkn2 yg menjyakan pgrm ni.Bgus,semoga kita melahirkan lbh rmi yg sggup berjuang event kne lkukan pengorbnn yg amat besar.Tahniah n syukran krn beri kprcyaan pd ana utk trt serta sbgi urusetia pgrm.

Alkisah yg nk dibawa ialah...........jgnla alpa n yakin dgn sykinnya kpd Allah.Ahad hr tu adlh hr terakhir pgrm.Ana brtgas under unit pengangkutan,mmndgkn muslimat xrmi yg brani nk drive,nak2 xthu sgt jln.Alhamdulillah ana thu jln2,mmg tmpt ana la.Muka ana ni jrg de kat tmpt pgrm,japg bwk org pg pasa,japg amk org,pas2 hntr org.Smpikan pak guard pn da knl da mka ana ni.Xlrt die nk thn..he3.Alkisahnya,hr ahad tu lpas da hntr adik2 ke destinasi masing2,ana ad lg 2 trip urusetia untuk dhntr pulang ke tmptnya.Suddenly,bile ana pegi kat kete ana,tgk2 kete xberlock.plik gak anan,ana ingt,ana da double check da pintu.Confirm ana da lock.Xbley jd nih.Ana pn pe lagi,kelam kbut mncri purse ana,ana ltk dlm kete je sbb nk kuar jap pggl trip yg strusnya...tup2 purse da ilang.Hbs ic,lesen,smart kad,touch n go sume lesap.Kad2 bank pun,seb bek wit xbnyk..putih mata la sape yg amik tu.

Pastu ad sorg budak kat situ,ana tnya la kat dia ad nmpk org bkk keta x? ksian,tkut die.Ana xtdh die pn,tnye je.Bdk2 lg...he3..cuak gak die.Tbe2 mak die dtg,tnye ana mcm mne2,ana pn citela.Ana ckpla,agknye tkut adik tu bile ana tnye,tp ana xblame la,just tnye,sbb die ad kat2 situ time tu.Rezeki ana mak cik tu hulur ckit wit wat wit poket.....Alhamdulillah

Ana xbgrk lg nk hntr trip strusnya tuh,ana tkut gak sbbnye lesen n ic xdeNk hntr prjlnn jauh lg,xhntr ksian plak kat sorg lg.Kmi muslimat berdua je nk hntr n amk org.Pastu kwn ana ckp,ukht,sabar,xpe yakin la pd Allah,Allah akn tolong...Ana dpt semangat ckit,then berbekalkan smgt tu la ana mengahrungi pejlnn selama sejam tanpa ic n lesen di lebuhraya...Alhamdulillah xde road blok.Pas hntr trip yg ni,ana dipanggil blik,parents xbg drive da sbb xde lesen.Ksian jgk trip lg satu.Tp seb bek muslimin ad,depa bwk van,bley angkut rmi skali.

Jd disini,ana la yg slh sbnrnye.Event kaw tu masjid ke,kaw yg xrmi org ke,jgnla tggl purse dlm kete.Ana kuar xsmpi 10 mnt pn da lesap.Mcm mne diorg ley bkk kete pn xthu la.Ana aggp tu sbnrnye ujian n think positif.Klu xhilang,ana pn akn wat bnda yg same.N wit ke ic ke lesen ke n ap2 yg hilang la,bkn kepunyaan ana pn,sumenye pinjaman dr Allah,n itu wat ana tersedar n beristighfar balik...N lg satu,yakinlah dgn seyakinnya Allah akn bantu hambaNya.Mgkn dgn kehilangan purse ana,Allah nk uji stkat mana an yakin pdNya bhwa Dia akan menyelamatkan ana dr bencana tnga2 jln raya.Trma kasih kpd rakan yg menasihati ana...Alhamdulillah,ana da setel kn sume2 yg hlang tu tanpa sbrg charge.Lesen jela yg kne byr pn,ic free.Jd kpd pembaca,nmpk x? Klu kita yakin Allah akn tlng,klu x ana bleh dicharge smpi ratusan ringgt klu ic+lesen+kad bank hilang.Tp sumenye Allah dah bantu.Jd yakinlah dgn Allah seyakinnya,krn tiada ap yg dpt tolong kita selain Allah.

Teringat kata2 naqibah ana dlu...Allah xkn terjejas pun klu kita lupa pdNya,ttpi kita yg akan terjejas,Krn hakikatnya,kita yg perlukan Dia,Dia xprlukan kita pun utk taat n sembah padaNya....buat renungan..kita ni hanyalah insan yg berasal dr tanah(penciptaam Nabi Adam) n kita ni dr setitis air mani n keluar dri tempat yg kotor...Kita hanyalah insan yg xde ap2 pn...Renung2kanlah..........

Friday, November 13, 2009

Manfaatkan Ulama'

Assalamualaikum...

Lme rsenye xmenulis.Hr ni ana xthu nk tulis ttg ap.Mgkn cme nk mengulas sdkit ttg berita yg ana tgk.Sejak akhir2 ni,dlm brita bnyk cite psl politik.Ana xmnt sgt ngan politik,tp sbb ana sorg warganegara Malaysia,jd kne amk thu perkembangan politik semasa.Ana bknlah seorg yg hfl al-quran dan hadith,jd ana hrp sape2 yg terbce tulisan ana,jika ad yg xbtul,cpt tegur ana kembali ke landasannya.

Td ana tgk berita,ana ni jrg ckit nk tgk berita.Srt khbr pn ana bce scre on9.He3,malas btul kn pemuda Islam.xpe,ana akn cbe berubh tuk amk cakna ngan isu semasa.Brta td ttg Tok Guru Nik Aziz xjd pegi menunaikan haji,kt s/u politik Tok Guru sbbnye Tok Guru terkilan@sedih ngan tindakan satu pihak.Ana xbrape nk dgr sgt sbb bsng td,tp yg ana smpt dgr itu la.

Tulisan ana ni bkn bersifat berat sebelah.Cmenye,ana sedih.Seluruh rkyt Malaysia knal ngan TGNA.Beliau seorg alim ulama' yg bnyk perjuangkn Islam supaya btul2 menjdi cara hidup kat Malaysia ni.Tp,akhir2 ni,beliau bnyk di fitnah,xkra la media ke,blogger ke,n whatever.Tp ana ttp yakin ngan TGNA sbb beliau adlh alim ulama'.Ana bkn extremist,tp ana menulis brdsrkn situasi yg ana lihat.

Ilmu kat dunia ni akn hilang ckit demi sedikit.Mcm mne agknye ye ilmu tu akn hilang dr dunia ni? Ilmu akn hilang kat dunia ni crenye ialah ngan kematian alim ulama'.Ilmu dunia mmg kita bleh dpt.Tp ilmu akhirat,adkh kita boleh belajar tanpa guru? Ye,mmg ad org kte boleh,tp tulah yg mnjdi punca munculnya ajrn2 sesat.Klu stkat matematik,sains da ilmu2 dunia yg len,kte bleh la nk blaja sndri.Klu ilmu feqah & tauhid? Ana dgn seyakinnya,kta xblh nk blaja sndiri.Khuatir bila kta slh ertikan hukum2 yg ad,maka akn timbullah hukum baru mngikut hawa nafsu manusia.

Nabi Muhammad adlh nabi yg terakhir.Para ulama' lah yg akn menggtikn Rasulullah sbgi penyampai ilmu,penyambung dakwah Rasulullah.Kdg2 ad org terlalu ektsreme ngan sesetngah ulama',tu yg bhye tu.Ulama' xlen xbkn ialah org yg bnyk ilmu dan selalunya kta kte org yg bnyk ilmu agama,fhm ttg agama n sgt2 thiqah.

Zaman skrg ni ulama'2 sdh tidak rmi,rmi yg tua,ulama' muda sgt ckit.Ssh kta nk cr ulama'2 muda skrg ni.Remaja terutamanya,rmi yg terleka dgn dunia.Kalau kita tgk,sek men agama pn xbnyk dlm negara ni.Dan yg ad kat dlm sek agama tu plak,bkn 100% ikhlas utk berada dlm sek tu.Kalau da hbs sek,ntre bdk sek agama ngan bkn sek agama pn xdpt nk beza,lbh kurg sme je.N kalau kta tgk guru2 yg mengajar plak kat sek2 agama ni,bkn 100% nya yg fhm ttg agama.Ad sesetengah perkara yg diambil ringan,dipandang mudah.Bila guru pn dh krg tnjuk islamicnya,maka ank mrd pn terikut2 la.Hmmm.........hrpnya bakal brubh suatu hari nnti.

Tula bila kata2 ulama' sdh tidak ddngari,ulama' kata ni xbleh,buat jgk.Klu berkras,ulama' tu trus kne banned.Ana tulis mengikut ap yg ana lihat.Jdnya,ana berhrp agr jgnlah kita senang2 nk mmfitnah ulama' yg ad.Dimana ad ulama',diaitulah ad ilmu yg berhrga yg ditinggalkan oleh Rasulullah.Zaman ana nnt,ana xthu brapa rmai lg ulama' yg akan tggal,yg pastinya,akn mkin sdikit jika dilihat pada kondisi skrg ini.Same2 la kita berdoa agr remaja msa kini kmbali ke landasan & tidak terpengaruh ngan doktrin barat.

Salam satu malaysia & salam perjuangan.......

Saturday, November 7, 2009

Istimewanya Islam

Assalamualaikum w.b.t

Islam adalah agama wahyu yang ditrnkn kepada umat manusia akhir zaman.Time ana blaja subjek religion in malaysia dlu ustzh ana ad brtnye....lbh krg mcm nila,adkah Islam ni agama yg dtrnkn kepada umat nabi Muhammad shj? hmmm.....sbnrnya agama Islam ni sjak nabi Adam lg,cme nme Islam tu pd zaman nabi Muhammad s.a.w.Hr ni ana nak kongsi ckit ciri2 Islam yg mana ana dapat sewaktu study circle atau lebih sinonim dgn usrah.

Ad 10 ciri Islam yg ana smpat take note:

1) Rabbaniah
-Maksudnya bersifat ketuhanan.Agama ini bersandarkan wahyu dan akan dipelihara sehingga akhir zaman.Sumber agama Islam dtgnya dr Al-quran dan juga As-sunnah.

2) Al-'adalah
-Bermaksud keadilan.Islam adlh agama yg adil dan tidak zalim kpd penganutnya.Allah telah mmbri bnyk keringanan kpd hamba2Nya yg xmampu.Islam juga xprnh membezakan harta,pangkat dan juga warna kulit.

3) Syumuliah
-Islam adalah agama yg menyeluruh yg merangkumi semua aspek dlm kehidupan dr sekecil-kecil perkara seperti adab-adab sehinggalah sebesar-besar perkara seperti pentadbiran negara dan sebagainya.

4) Alamiyyah
-Sarwajagat.Islam sesuai dan merupakan rahmat kpd semua umat manusia di muka bumi ini.Islam xterbatas dlm tempoh2 trtentu dan bangsa2 tertntu ttpi meliputi kesemuanya.

5) Waqi'iyyah
-Islam adalah agama yg progresif dan dinamik.Sesuai sepanjang masa dan zaman.

6) Ajaran yang senang dan tidak susah
-Ajaran Islam sesuai dengan fitrah manusia dan setiap yang dilarang dan disuruh oleh Allah mempunyai hikmah.Cthnya sprti solat apbila dikaji sewaktu sujud drh akn mengalir ke kaw otak yg tdk dpt di msuki oleh drh.

7) Tidak ada paksaan
-Islam tidak memaksa org kafir utk masuk ke dalam agama Islam,bahkan Allah dan Rasulullah menyuruh umat Islam hormat kepada penganut2 agama len.

8) Inqilabiyyah
-Islam merupakan agama yang tegas.Tidak boleh becampur yg hak dan yg batil.Islam perlu diamalkan keseluruhannya bkn diambil separuh & tinggalkan separuh yg len.

9) Thabat
-Bermaksud utuh.Islam adalah agama yg utuh dan tidak akn dpt diubah mengikut kehendak manusia.

10) Murunnah
-Islam tidak akn berubah hingga akhir zaman.

Tuesday, October 27, 2009

Laptop baru..

Perlu ke laptop baru??? hmmm...stlah bermesyuarat dgn sume..di ptskn kne jgk beli laptop bru.Sbbnye 2 bln lpas laptop kkk ana mati,so tggl la ana pnye laptop.Kompter kat uma pn mrosak gak,jd nye laptop ana mnjdi rebutan sume walaupun sdh buruk rpenye..he3

Hmmm....bnyk btul mslah tmbul nk bli laptop ni,nk plih jenama pe,warna,ram,bateri,usb,dv player,webcam,graphic card....pening btul pale ni...So,mggu lpas ana berkesempatan ke plaza low yat utk meninjau n mncri laptop yg sesuai.....ni la ntre yg ana sempat survey

FUJITSU



VAIO




DELL



Dlm pale ana,nk wane putih,sejuk ckit mate nk pandang.Klu org nk mencuri pn siang2 xnmpk..he3,btul ke? hmmmm.....bnyk jgk kedai yg di survey.Laptop2 yg wane putih xbnyk klu ad pun kebanyakannya netbook.Ana xnk netbook,even kecik,tp xsesuai.....better cari notebook..
Antare jenama notebook yg ad wane putih sony,dell,fujitsu,toshiba,hp n msi.Tp msi ni ana xjmpe plak time g survey hr 2.

Pusing pnye pusing lastly ana decide nk bli fujitsu...Mle2nye ana ingt nk bli hp ataupn dell,tp xjd.sbb dell xputih sume,he3.hp plak sbb ana tgk ram die.klu fujitsu 3gb ddr3,tp hp 2gb ddr2.so better ana bli fujitsu,ddr3 jrg nk jmpe,klu ad pn mahal...sony gne ddr3 jgk tp hrge 2gb ddr3 rm3000,semput ana nk kumpul wit.

ni la gambar laptop yg ana aim...fujitsu l1010 white


Tp xtaula jenama fujitsu ni elok ke x sbb jrg tgk org pkai,slalunye org gne acer je...nk tnye kwn2 pn xsume yg thu,so hentam sajalah..he3.Hope sblum msuk sem bru dptla ana kump wit n beli laptop yg ana aim...laptop bru,semangat baru....CHAIYOK!

Ept ooo ept...

Assalamualaikum.....

Result? mengecewakan or membahagiakan? hmmmm......bg sesiapa yg nak grad n ke gombak pe yg ditakutinya ialah result EPT.Yg len sume da clear da event xdpt dean list pn,kre 3 pointer above to ok la tu,lpas la jgk.

Nape tkt sgt ngan EPT? he3,yela...xlulus section kne re-sit blik.Klu re-sit xlpas kne repeat sem.Satu sem hanye utk eng,bazir mase.....tp klu i2 yg dtkdirkan Allah,redha je la...mgkn dpt mmbntu dlm grak kerja yg len sbb sbjek yg diambil pn satu je,then klu reading 2 jam semggu,writing 4 jam smggu n l/speakng 3 jam semggu....total up 9 hours per week.Sape yg kne repeat reading tu...he3,2 jam seminggu drpd 24 jam x 5 hari...........1% from that pn xsmpai.

Buat yg xthu EPT tu ap...ept tu mksdnye english placement test.Time first msuk pn ad,tme nk grad pn ad.Yg first tme msuk tu dipanggil ept entrance n tme nk grad ept exit.Ept entrance xde ujian listening n speaking.Berbeza ngan ept exit.Ept entrance ni ujian utk freshie2,nk tntukn level english.Starting level kat iiu level 3 n finalnye level 6.Student pling tkut ept exit la...mcm ana ckp td,xlpas xley msuk men camp.Sem ni rmai jgk yg kne re-sit blik..he3.Ble tnye ngan kwn2 sume kte kne re-sit.reading ad writing pn ad...

Result final da kuar da 22/10 hr tu.Ana dpt pe? he3,Allah je yg thu...yg pastinye kwn2 kat pj,nntikan kemunculan ana k mggu depan,he3..kene wat majlis perpisahan kali kedua ni utk ana..he3,jgn marah deh.Hrp2nye kali ni ana btul2 pergi la,tp klu Allah xizinkan ana pergi dr bumi cfs ni mksdnye ana blum bersedia lg nak mnmpuh kehidupan kat gombak t..hrpnye kwn2 doakan la ana ye...

Salam perjuangan wat kwn2 sume n truskn perjuangn hgga ke akhirnya............perjuangan kta xkn terhnti di cni n percayelah,ianya hanyalah permulaan bg perjuangan,perjalann masih jauh hgga kte bersama2 menuju ke matlamat terakhir kehidupan......

"HIDUP SEBAGAI MUJAHID ATAU MATI SEBAGAI SYAHID"

Tuesday, October 13, 2009

PPSMI



Assalamualaikum......

Teringat zaman2 ana aktif berdebat dahulu.Ana start msuk debat time form 4 & form 5.Pas2 ad hajat nak samb kat kampus,tp ana xnk komit,ad bnde len yg lg pnting utk ana berkomitmen..
Start dari ana form 1 hinggalah form 5,confirm tajuk "Pelajaran & Pembelajaran Sains & Matematik Dalam Bahasa Inggeris....",ana xingat tjuk nye sampai hbs.Klu kerajaan die pnye stand ptt diteruskn dlm bhs inggeris la...Ana berpeluang mnjadi kerajaan & pembangkang utk tjuk ni.Ble da msuk debat ni bnyk la yg ana kne wat research..Hmmm,ingat lg,smpai xtdo mlm ktorg stu team cr bhn.Nk cari fakta t dpt bdas blik pihak lawan.

Ble da bnyk wat research,jdnye bnykla yg pro & cons nye.Ana ske jgk blaja dlm bhse inggeris,skrg2nye ana dpt menguasai bhs i2 ngan cemerlang.Tp ana jgk ske klu blaja dlm bhs melayu sbbnye ana blaja bkn utk pekse,jd no point klu ana mghafl...ana nk phm n hadam pe yg ana blaja.N ksimpulannye,ana xksah mane2 pn...tp pada awalnye shje...

Skrg ana tnga cuti 2 bulan.N ana ditugaskn utk mengganti tmpt kakak ana sbgai guru tuisyen...
Utk form 5 ana aja math mod,mmg math mkanan ana la...ana mmg ske math...Then utk primary skul ana aja math,science n bi.......

Apabila ana mengaja...ana yg tension...hmmmmmmmmm...ssh btui nk bg student2 ana phm.Ana sndri da hlang akal mcm mne nk bg diorg phm.Dalam pemerhatian ana.student2 ana,trutamenye yg primary skul ni,depa sbnrnye ,mnghafal jawapan bg stiap soklan...contohnye soklan science drjh 4.."What are the basics units for human life?"....air,water,shelter n food.Ble ana tnye shelter tu ap,yg ana dpt hnyelah sengihan sewangi kerang busuk...he3

Dlu ble ada GAP,ataupun gerakan anti ppsmi,mle2 ana rse mcm...hmmmm,nape ek smpai nk wat perhimpunan,bkn masalah besa pn,blaja jela.Jd ble ana sndiri da tgk keadaan anak melayu,ana phm.Yela,ana xde anak lg sbb tu ana xnmpk isu PPSMI ni,jd ble da ter'jadi' cikgu ni,ana mengerti mngapa smpi nk wat mcm 2.

Sbgai seorg ckgu(wat mse skrg ni), ana nak student2 ana phm.Mcm mne kte nk lhrkn generasi yg hebat dr segi inteleknye klu depa2 ni xphm pn ap yg depa blaja....Mcm baby plak,ble kne suap nganga,telan...sdap ke xsedap ke,telan je,xphm ap pun,Klu sumbat sos cili pn die telan je,yela,bkn die thu pn.....nganga je.Ble da trase pedas,melalak...bru sedar yg bnde tu menyakitkan.....

Teringat time tu ad ttmu dtg uma.Ank depa ni blaja kat skul international,mmg speaking jela...Then mak ana kte,bguihla,rajin dtg jumpe sdare mre,pasni xdk la kte xknai sdare mre.Pas2 ank die ckp pe tau,"Pa,what is sdare?" Ana yg dgr tme tu rse mcm nk nyirap je,seb bek ana ni penyabar.Blh die ckp mcm2 dpn org tua2....Pe die ingat ktorg ni xreti ke nk speaking,hmmmm mls la nk kte,mcm die je blaja kat international skul,org da international university la....

Tula,nape ek kte ni nk bangga2 sgt ngan bhs inggeris ek? plik la.... Mcm mne kte nk majukan anak bangsa melalui pelajaran,sdgkn sistem pembelajaran skrg ni mmbelakangkang perlembagaan? Perlembagaan mengatakan bhwa bhse melayu merupakan bhsa kbngsaan..jd kne la gne sbgai bhsa perantaraan di sek...

Sebagai kesimpulannye......utk mengukur kejayaan sesuatu bangsa itu adalah melalui kadar celik huruf rakyatnye...klu sume nye kte nak tukar kpd bhsa penjajah,mane perginye nanti bhse kte? Sdar x,bdk2 zaman skrg ni,dh x menguasai bhs melayu dgn bek.Bg ana,kte mantapkan dlu vocabulary diorg dlm english,then brulah nk aja dlm eng.Ksian la kat warga pendidik,sharusnye mereka juga perlu difikirkan....Klu nak wat,guru2 perlu dberi keutamaan dhulu,klu jlnkn srentak,murid2 pn akn glakkn guru2 sbb gutu2 pn xthu term2 n msih terkial2 lg nk ngaja....N sbeknye ana rse,primary skul tu,kte mantapkan dlu n eng die,nek sek men brula kte aja sci n math dlm bi.



"BAHASA JIWA BANGSA"


Monday, October 12, 2009

102 minutes that change America




Ni gambar wtc
Di ambil kat google images......

102 minutes that change America....
Ana tgk history channel...Tgk la detik2 keruntuhan wtc.Dr saat pesawat merempuh smpai la keruntuhan wtc.Pmberta ad tme ramah ttg perasaan org2 yg ad kat situ..
"Ini adalah kerja pengganas"
"Osama ptut dibunuh"
"Kita ptut serang semua negara2 arab n org2 yg tolong Osama,biar mereka rse ap yg kte rse"

Ni la antara komen2 yg terkeluar...mle2 ana rse mcm simpati la ckit..tgk org2 yg xbrsalah,berlari then bomba2 terprngkap.....pas2 tbe2 wtc runtuh...mle2 satu,then yg kedua...lenyap..
Tgk org2 yg berlari tu mcm kne keja ngan gas bracun,debu nek smpi ke langit....
Sgt sdh n simpati
Pas2 ble sampai kat komen last yg kuar dr mlut org us td...shabab tbe2 mcm kne kjutan elektrik...rse tersedar blik...marah ngan diorg,simpati bertukar kpd padan muka...
Bkn nak rase jht,nabi pn xprnah mrh kat org kafir yg memerangi org Islam,bahkn klu tme peperangan n diorg dtg nk berunding,nabi mengalu2kan.krn kite diajar utk memuliakan tetamu.....
Tp yg mmbuat ana gram ngan mereka2 ini,sbb diorg ni xnerpikir...
Sape yg stat bunuh sape? Kte cme nk lht kbnrn...btul ke mmg osama yg wat? btulke? diorg xde bukti pn nk kaitkan...skrg teknologi canggih,mcm2 ley wat klu nk sabotaj org

Now...look
Pe yg diorg da wat kat umat Islam bermula pd thun 1942

2 bangunan d ganti dgn negara....Palestin kini dihancurkan oleh skutu2 mereka...Iraq,Afghanistan....Jd sape yg kejam sbnrnye......
Yg rosak 2 bagunan....yg mati brp? 3000
Brpe rmai org Islam yg diorg bunuh? bratus ribu....xterkire
Mane umat Islam? Mane umat Islam?
MANE PEMUDA ISLAM???
Jom tengok mane pemuda2 Islam pergi....
Ha...kat sni rpenye pemuda2 harapan....dah mmg xjd harapan..Brape rmai lg pemuda yg tggal? one in a million
Tula nisbahnye....banyak lg,ana malas nk tunjukkan...
Cukuplah skadar ini.....ana xsnggup lagi dah..
Islam dihina...tp brape ramai umat Islam yg prthnkn? Lg mereka sokong penghina2 Islam adala....cukup...ana xsggup lg...sebak...sebak sgt hati ini....

AYYUHASHABAB...TAJA ILAL AMAM
MUJAHIDU FI SABILi RAHMAN
LIANNAL AN..UMMATALISLAMIYAH
TATASAKARaTI..KUFFARUZZOLIMIN

Tuesday, October 6, 2009

Ape itu holocaust

Assalamualaikum...hajat di hati nak posy argumentative essay wat kwn2 yg nk amik muet.Ad yg da bertnye,tp shabab stop jap.Pnt nk slin,he3...jgn mara ye jijah..he3

Holocaust...cuti 2 mggu exam mengekang mse shabab utk mncri mksd holocaust ni.Shabab cr2 jgk dlm intenet,nk wat research la konon,tp sumenye dlm english...shabab xpro la english ni.Tp dgn pertolongan lecturer2,ok la ckit2.

Holocaust ni adalah operasi pembersihan n melalui pembakaran.Di mane ia brlku pd zaman hitler memernth.Tntra nazi,klu shabab xsilap.Di mane pd zaman Hitler mmerintah,die tlah bunuh org2 yahudi shgga org2 yahudi yg msih hidup cme tggl 1/3 dr jumlh asal.Hitler mmbuat kezaliman ke atas yahudi sama seperti yg yahudi buat skrg ni.

Dikatakan bahawa Adolf Hitler tlah mmunuh n mmbakar org2 yahudi & jumlah keselruhan yahudi yg mati ialah 6 juta.Peristiwa ini di besar2kn oleh pihak zionis,n mreka ni mnta agar diadakan satu hr peringatan utk mmpringati holocaust ni.

Peristiwa ini bagaimanapun diragui oleh banyk pihak terutamanya sejarawan.Ini kerana,kalau mengikut laporan perang dunia ke-2,tiada laporn ttg Hitler mmbakar org2 yahudi.Klu ikt logik pn,klu prg dunia,xkn hnye satu2 kaum je yg di attack,yg pastinya rmi lg yg non-jews mati.Tp yahudi ni sblh2nye mmbsrkn hal ni.Dari pencarian n penelitian shabab terhdp kes ini,shabab dpt rsekn bhwa ini adalah dusta belaka.

Statistik mnnjukkan bhw yahudi yg brada di eropah time tu xsampai pn 6 juta,jd mcm mne hitler blh bunuh 6 jta? Lgpn,hitler xkuasai sume negara,klu total yahudi kat eropah sumenye dlm 600 rbu,apekh logik hitler bnh 6 juta sdgkn 600 ribu tu total satu eropah.....

Sbnrnye,mreka ni cr jln mcm mne nk dptkn simpati.Diorg nk ad stu neg utk diorg,n skrg diorg nga rbut palestin.Smpai ble2 pn shabab xkn ckpk tu adlg negra Israel,krn itu adlh Palestin.Sbnrnye diorg yg tnga wat tragedy holocaust trhdp umat Islam.Umat Islam skrg ni lalai,pe yg brt buat,ikut je....Xprnh nk pk n ambil iktibar

Shabab tringat tme demo palestin dlu,leader kat dpn ckp,pasni sy xnk tgk da ad moto McD msuk dlm kmpus,kite boikot hbs-hbsan...n kate2 die di smbut dgn takbir.Tp mggu dpn tgk....da ad blik da,poyo btul remaja n umat Islam skrg ni.Trutamenye kat Malaysia nila.

Mmg umat Islam di Malaysia sdh diracun pemikirannya...Mslh sosial bnyk,dpn mte klu nk tgk,hhhmmmmm...xyah ckp la,mlm mggu pg la kat klcc ke,kaw hot spot ke....bnyk sgt2 da.Shabab smpai xthu mcm mne nk wat,nk tgur kang tkut t msuk hosp plak....Mudaratkan diri tu....

Jd,lu pikirla sendiri bak kate nabil....Skrg ni sape yg merealitikan holocaust?
Shabab rse utk readers thu lbh lnjut,ley la bce artikel2 kat dlm internet.Tp kbnyakannye dlm english la....

Semoga bertemu next episod..he3

Ilalliqa'

Argumentative Essay(Description)

This essay has 6 paragraphs.

The most important paragraph is refutation paragraph.In this paragraph,it consist of two parts first is concession and second is counter-argument.In concession part,you tell readers what is people opinion about the topic amd this opinion is opposite your opinion.If you are agreed with the topic,the concession should against the topic and vice-versa.

Introduction also important,not for argumentative only,but all types of essays.There are some wyas to start introduction of your essays
-Situation/Experience
-Statistics
-Quotations
-Proverbs

In introduction part and refutation part in argumentative essay,you must state clearly that either you are going for or you are giong against the topic.

Example of argumentative essay..

Intro
Remainder..start with a bang..give readers the excitement to read your essay,make readers curious...and state clearly what is your state

Mc Daddy asked question in his speech,"Can you function on your own? Can you fix anything? If you can't fix the stuff,do you at least know who to call to fix it for you".Well,considering about the divorce wives will make people realize how important to spend the money when they are in married life.It is fully supported/opposed/agreed/disagreeg that housewives should be paid for looking after the house _________,_____________,&_______________.(Thesis statment).

Refutation
Concession and counter-argument are separated by word however/on the other hand

In each paragraph,exeptional for into & refutation,you must conclude the paragraph.Words that you can use are:
-Therefore
-Thus
-So
-Consequently
-Hence
-In brief

In conlusion part
Do like the other essays,students like to begin with it is pertinent to note that......
You restate your point but in different way and lastly you give opinion/suggestion about the topic given......

I'll post the whole essay to make you more understand about the flow of argumentative essay.I apologize because I'm sure there must be grammatical mistakes,I'm not expert to use english in my daily life.I hope it'll helps you a lot...

Tara...assalamualaikum

Wednesday, September 23, 2009

Berehat Sebentar

Assalamualaikum....

Xde mase rsenye shabab utk menulis post utk 2 mggu ni..
Exam final menyekat mase shabab utk berblog.....exam final..kang xlepas kang xleh msk campus sem dpn,xpsl2 plak kne repeat lg.Rugi mse...

Pasni insyaAllah,shabab akn bercuti 2 bln sblm msuk ke campus,mse tu akn dgnakan spnuhnya utk wat rsearch2 tjuk2 yg lbh brat.....dlm mse ni post2 hnyalah post2 ringan n kurang beri faedah pn kat readers sume...hehehe sori ye
Pasni mgkn shabab akn wat post2 ttg sejarah Islam or bnde2 yg ilmiah ckit...skrg ni shabab tnga nk mgkaji ap i2 holocaust...rse trtarik sbnrnye nk kaji sbbnye presidan iran,Ahmadinejad telah dikecam hebat dlm persidangan PBB kerana mengatakan holocaust i2 satu mitos
Shabab rse tertanye2,holocaust tu agknye pebndela.....

Hm....nntikan post terbaru nnti ye....prbncangan ilmiah
Semoga dgn pnciptaan Itnet dr yahudi ini kita dpt kembangkan pemikiran pemuda2 Islam....
Gnekan semaksima mgkin......TAKBIR!!!
InsyaAllah.....

Thursday, September 17, 2009

Imbas Kembali..

Tibe2 rajin plak nk menulis...
Ramadhan tggl lg 2 hari je lg.....
Exm ad mse lg seminggu,tolak raye, 0 day

Bln2 pose ni teringat zaman kat sek dlu...sek tercinta
Time bulan pose mmg best...
Cerite zaman nakal dulu,form 3.mmg xdpt nk lupe

Time pose time tu da akhir2 thun...tmbh2 plak da hbs exm PMR..
Teringat time tu
Bdk form 5 sume kene pndah dorm bwh
Jd ktorg form3 yg paling nakal ni pn wat la port sndiri
Dorm.......rahsie
Gerakan kitorg ni dirahsiakan...nk msk dorm pn ad password..he3(tah ape2 tah)
Kitorg renovate dorm,dorm kitorg xkan dpt d view dr lur sbbnye ditutup n katil2.hehehe
Yg baiknye,ktorg xpernah tggl solat jamaah walaupun xsolat kat surau
Satu hari tu,shabab demam,kwn2 ajk gak g trn bwh
Nak g mersuka ria katenye
Ktorg ni golongan yg rajin jgk la g order pizza
Xprnah terkantoi,seb bek
Nak djdkan cerite,satu hari tu,tme brother pizza hntr pizza
Ad sorg warden tnga wat rondaan
Tp kwn2 shabab ni smpat la melarikan diri
Pas2 diorg lari la termengah2 nek dorm
................................................................................
Da sdp2 makan,tme org tnga trawih...tibe2 KEBABOMMMMMMMMM
shabab yg tnga berehat,terkjut
"Sape yg men mercun tu?",tbe2 dgr sorg jerit......
Kuat giler,bunyi mercun bom
Tbe2 ad 4 org kwn shabab lari.......
Diorg da hbs pnt,bru la shabab tnye
Pas2 dirg tnye blik "Ad dgr x bunyi td?"
Rupe2nye diorg yg bakar,hish.......xmakan saman btul
Diorg citer la kne kja n exco n warden
Tp diorg ni licik ckit
Bnyk la shabab blaja dr diorg

He3.....bnyk citer yg pelik n klaka time shabab berkwn n diorg ni
Tp tu la yg shabab ingat
Shabab ni pn nakal jgk sbnrnye.......
Pernah ad satu pgrm kat sek shabab ikut
Kakak ni pggl shabab rock skema....
Hehehe,klaka btul
X pasal2 dpt glaran.....kakak dr luar plak tu
Klu shabab xsalah,akak tu dari Darul Quran....

Hmmmm.........klu cite memory lme,mmg xhbs
Ble shabab nek form 5 ditaklifkan mnjdi exco tarbiyah
Plak dah.........rse mcm diri ni xlyk je
Tp ble ditaklifkan,kne jgk buat,klu xberdosa
Lalu teringatla kenakalan2 zamn dulu
Mmg mnjadi satu cabaran apabila berdepan n dak2 nakal ni
Baru shabab tahu...

Tbe2 shabab teringat satu ayat ni
kalau kita mudahkan urusan org,urusan kita akan dipermudahkan
Jadinya,shabab pn truskan bersabar sbb mgkin ini adalah balasan Allah atas pe yg shabab da lakukan kat exco time shabab nakal dlu
Tapi....sbnrnye,jawatan yg ditaklifkan bnyk mengajar shabab....
Ble kte mmgang sesuatu jwtn,kita sering dipandang
Fitnah & tohmahan tu sudah biasa
Shabab pn dh lali dah
Cmenye kita kne sntiase bergantung pada Allah
Shabab slalu jgk pujuk diri sndiri
Adakalanya mmg x dinafikan,shabab hmpir pts asa dgn fitnah2
Tp nsb bek shabab ad shbt yg blh brkan shabab smgt

Hmmm......hakikatnya jawatan itu mmntkan
Tp ad satu jwtn yg btul memenatkan...
Tp jwtan itu shabab xkan lepaskan
Sbbnye shabab thu jawatan tu la yg akan menyelamatkan shabab
Jawatan yg xperlu diiktiraf oleh sape2...tapi diiktiraf oleh Allah...
N sume org ad jawatan itu,tanpa disedariii
Muhasabah kembali n anda akan temui apakah jawatan itu sbnrnye...

Wednesday, September 16, 2009

Physics----Electricity & Light and Optics

The easiest chapter...hehehehe
So,nothing to do with this chapters.

ELECTRICITY

Just one thing,simplify the circuit

LIGHTS & OPTICS

Hurm.....read carefully.is it given mirror is concave or convex.... or is it given lens is converging or diverging....then just substitute and use the right formula.....
don't be panic....










That's all for physics...need consultation.please don't find me.go to your lecture...hehehe(just joke)

Tuesday, September 15, 2009

Physics----Sound & Waves

Types of waves

Tranverse = one in which the disturbance occurs parellel to the line of the wave
Longitudinal(sound) = one in which the disturbance occurs perpendicular to the direction of traveling wave

Highlight the graph and see whether it is vs tme or distance.if it is vs time,one cycle represent period,T and if it is distance,it represent wavelength....

Sound Intensity

For this topic,highlight that which eq must be used.......
There are 2 types of finding the answer....
Read the question carefully,if it say about emits uniformly/sumthing to do about distance,then use 4nr2


The Doppler Effect

In this topic,there 4 things we must consider...
frequency for observer and the source,velocity for observer and the source,is it approaching or is it leaving......
Use the approprieate formula....

Physics----Temperature & Heat

Energy flow from high temp to lower temp.Lower tem will gain heat while high temp loss heat....
it continue until both have the same tmep.Same temp is called Thermah Equilibrium which mean no energy flow..........

COMMON SCALES

Fahrenheit degree F & Celcius degree C.

Change between temp(deta T) is specified as Celcius degree, C degree.

converting------
fahrenheit=32+ 9/5 celcius
celcius=5/9 (fahrenheit-32)
kelvin=celcius+273.15

THERMAL EXPANSION

Linear--:
deta L = a L(initial) C degree

overflow is calculated by determined what material that been overflew and minus with deta T of another substance.

Volume--:
deta V = B(beta) V(initial) C degree

C degree and Kelvin just the same.if the question gives temp in kelvin,just use it and don' need to convert to C degree.

SPECIFIC HEAT CAPACITY

Q=mC deta T

Q=heat, m=mass , deta T= temp change(final - initial)

LATENT HEAT

Fusion = solid to liquid
Vaporization = liquid to gase
Sublimation = solid to gase

Q=mL

Q=heat, m= mass, L=latent heat

Differentiation between Q=mC deta T & Q = mL

Q = mL occur when there is a change in the phase for example ice become water,otherwise use Q=mC deta T.Both can be used together,based on the question...

Physics----Fuids

Fluid.....what's mean by fuids?
Fluids is a material which can flow.First of all,3 states of matter are solids,liquids and gases.From these 3 states of matter,liquids and gases are fluid because they can flow....

MASS DENSITY

equation on mass density
p=m/v
the unit is kg/m3(m cubic)

p=mass density , m=mass, v=volume

to use this eq, the eq must related to what types of fluids.
e.g, if the question talk about oil, so the p,m and v must be the p, m and v for the oil

SPECIFIC GRAVITY

equation for s.g

s.g=p of substance/p of water(1000) there is no unit for s.g

PRESSURE

Pressure applied on an immersed object is perpendicular at any point of the object.

eq for pressure P=F/A unit is N/m2(m square) / Pa(Pascal)

P=pressure, F=force (N)/sometmes =W=mg(N)
A=area of the object which make contact with the surface.

PRESSURE WITH DEPTH

P2>P1.......P2 is a pressure under the object while P1 is pressure above the object...P2 must be greater than P1 because P2 must support the object's weight

eq for pressure with depth
P2=P1 + pgh

expand the eq
F2/A2=F2/A2 + pgh

PRESSURE GAUGES


P2-P1=pgh

P2 is the absolute pressure


PASCAL'S PRINCIPLE

As we know P2=P1 + pgh

pascal's principle usually we usd when there is an input piston and output piston.input piston is smaller than output piston.we can conclude that,input piston is P1 and output piston is P2...

when the 2 pistons at the same level we use eq of P2=P1(neglect any height)
in different level we use P2=P1 + pgh

ARCHIMEDES PRINCIPLE

eq Fb(buoyant force)=Wfluid(fluid displaces by object)

to do this kind of question,I suggest to draw a free body diagram.When you draw it,you can see clearly.After draw free body diagram,write the eq based on the diagram and make it = 0.


That's all for this fluids chapter...anything contact me on syuhada_muttaqinah@yahoo.com(my email and ym)

Pulihkan semangat.....

Baru2 ni ad sorg sahabat shabab yg kehilangan semangat....
hmmmm...susah juga ye.depends kat org tu sbnrnye mcm ne nk pulihkan...
tp bbcare mengenai semangat,dlu shabab pn pernah jgk hilang semangat.ble hlng semangat sume keje shabab xmenjadi.nk stdy xjd,nk makan pn hlang slere.bak kata........hmmmm,xleh nk kate..

Jd shabab amk keputusan utk tmnkan sahabat shabab ni.kbtulan die tnga exm,jd xptut shabab tgglkan die snsorg.shabab dpt lihat,firstly,cre nk plihkan smgat die ialah alihkan tumpuan die seketika.klu blh jgn bg die brtmbh tension.

Ble dah alih tumpuan die,bwk kuar die dr ksh sdh n menyayat hati.klu blh,jgn tambah die dgn problems lg.shabab klu leh nk wat die tergelak je sntesa,tp sbb die nk exm kn.tp alhamdulillah,shabab bjaye wat gitu..........

tp sbnr-bnrnye cre yg paling berkesan ialah dktkan diri pada Allah........

tringat tme pegi kem kepimpinan......sorg jurulatih cerita ttg zikir hasbi rabbi......
(Tp shabab xbrape nk ingt sgt kshnye)
ad seorg lelaki ni,die sgt cintakan seorg pempuan n die ambil sbagai isteri.....
pada suatu hari ni,isteri die tgglkan die,olh keran die trlalu sygkan isteri die maka die berasa tramat sedih......then die jmpe lg sorg pempuan yg sme,ambil sbgai isteri.the same goes on.......kene tggl jgk.......but then,jmpe lg sorg n prkre yg sme berlaku...

maka lelaki td berasa teramat2 sedih........die hlang smangat..klu kte tgk dlm crite2 drama,klu hlang smgt smpi ley jd gle.tp tdk lelaki ini....lalu die pn berzikir la dgn zikir hasbi rabbi td......
mksd zikir tu keseluruhannya ialah,sbnr2 cnta hnyalah kpd Allah yg Maha Esa....

shabab sndiri klu bce zikir tu,xdnafikan...terasa sgt2 sayu....cintaku hanya pada Allah,tiada di dalam hatiku selain daripada Allah...selawat ke atas jujungan Nabi Muhammad s.a.w...tiada tuhan selain Allah....

Kesimpulannya di sini,apa2 pn kmbali kpd Allah....semangat juga adalah satu makhluk yg diciptakan Allah.utk kita dptkan smangat yg dperlukan,mntalah dari Allah.Allah Maha Mengetahui segala-galanya,di langit n di bumi........

Monday, August 31, 2009

Hukum Khaliq

Bismillahirrahmanirrahim......

Firstly,shabab ucpkan tahniah kepada Kartika.Ini kerana dia xlari dr hukuman n mengaku bersalah.Cume tang sedihnya,ad org yg sblh2-blhnya mntk saudari Kartika merayu utk tidak dihukum sebatan.

Shabab amat sedih,n pastinya org2 yg fhm ttg hukum hdud juga berasa kecewa dgn umat Islam yg sibuk2 suh mntk Kartika merayu agar tidak dhkum sebat.Shabab kagum dgn Kartika,bukn shj dia xlari dr hukuman,mlh mntk agr dibuat dhdpn org ramai.

Dalam Islam,hukuman yg spttutnye dknakan ialah 40 kali sebatan.Itu ialah hukum Allah,hukum hudud.Siapakah kite ni nk menafikan hukum Allah.....Setiap ap yg dttntukan Allah,ad hikmah disebaliknya.Hmmm,shabab bg satu bnde yg basic la.Knpa kat dunia ni ad manusia,haiwan,tumbuhan dan air? Xblhke klu ad satu je kat dunia ni.Cnthnye,klu manusia,manusia je keseluruhannya.Yela,manusia bknnye kwn n haiwan.Ad ke manusia kwn n ikan keli ke,angsa ke.Klu angsa,kite xsmpt nk pg tnye khabar,die dh keja nk ptuk kite.Cbe pk plak,knape ad air ? Klu xde laut xblhke? luas ckit tmpt nk duduk,blh buat rmh besar2,hrge berjuta2.

Shabab nk citer kat cni,ap2 yg telah dcptakan Allah,termasuk hukum2 Allah,ad hkmah dsebaliknya.Cnthnya,sujud dlm solat yg merupakan rukun solat,klu xbuat,xsah solat.Saintis telah mmbuktikan bhw,tme kte sujud,ad stu part kat brain kte ni yg xdpt dmsuki oleh oksigen,n kalau kite sujud,drh beroksigen akan masuk ke kawsan tu.Sains banyak membuktikan hukum2 Allah.

Tp org skrg silap,die kte sains bukti kn itula,inilah.Padahal Al-quran dtg dlu sblum penemuan2 saintis.Cnthnye penciptaan manusia.Allah dh ceritakan dlm Al-quran ttg kejadian manusia,bru la saintis jmpe ttg proses tu.

Kmbali ke kisah hukuman sebat td,shabab teringat seorg ust ni bercerita.Ttg saidina umar r.a.Pada zaman pemerintahannya,dceritakan pada satu hari,datang seorang perempuan yahudi yg sedang sarat mengandung.Perempuan ini berkta pd umar "Wahai amirul mukmin,aku mengandungkan anak kepada anaka kamu".Saidina umar berkata pada perempuan itu,dia akan siasat perkara ini.

Saidina umar,yang dkenali ramai ialah seorg yang sgt garang.Sewaktu beliau hndak keluar berhijrah ke madinah,beliau mengumumkan kepada semua penduduk Mekah.Tiada siapa berani melawan beliau.Tp,sebagai seorg ketua keluarga,beliau adlh seorg yg sgt penyayang.

Malamnya,ketika makan malam,beliau melayan anaknya denga bgtu kasih sekali.Beliau sendukkan nasi ke pggan anaknya dan menyanduk lauk-pauk utk anaknya.Beliau sekeluarga makan dengan penuh gembira dan bahagia sekali.Setelah selesai makan malam,saidina Umar berkata pada anaknya,"Siang td,ad seorg perempuan yahudi datang,dia kata dia mengandungkan anak kamu".Kemudian anak saidina Umar tunduk,dia menangis teresak2.Dia mengaku bahawa suatu ketika dahulu,dia pernah berzina dgn seorg perempuan yahudi.

Sebagai seorg khalifah,saidina Umar mesti mnjthkan hkman hudud ke ats anaknya.Anaknya sgt2 sdh,ank dia brkata padanya,"Saya dah bertaubat dan berazam untuk tidak melakukannya lagi".Namun,saidina Umar tetap dgn keputusannya utk menjatuhkan hukuman hudud ke atas anaknya.

Lalu,saidina Umar memanggil org2 yg beriman utk berkumpul d satu tmpt bg mnjlnkan hkm hudud ke ats anaknya.Ramai yg terkejut n xpcye n cter tersbt.Mereka mengenali anak saidina Umar seorg yg sgt wara' n alim.Sentiasa brada d msjd n suka menolong org.

Saidina Umar meminta kpd org yg diamanahkan utk menyebat anaknya memumlakan hukuman sebat itu.Tkg sebat itu pn xsggup nk menyebat,tp ats amanah,dia lakukan juga.

Suara anaka saidina Umar menahan kesakitan amt sayu didngari org2 dsitu.Ramai antara mereka yang meminta Umar brhenti,namun saidina Umar berkat,"Kalau dulu aku bunuh anakku kerana kejahilanku,kini aku bunuh anakku kerana imanku kepada Allah".Sebatan diteruskan,tba2 anaknya memanggilnya,"Ayah,saya dahaga".Hukuman diberhentikan seketika.Saidina umar beri air kepada anaknya,lalu memeluk anaknya dan berikan kata2 semanagt.Beliau basahkan kepala anaknya,setelah seketika,hukuman diteruskan.Setelah beberapa kali d sebat,anaknya meanggilnya lagi,"Ayah,lapar,haus...".Situasi itu sgt sayu,saidina Umar mmbrhntikan seketika hukuma tersebut.Beliau menyuapkan anaknya makan,beri anakny minum.Sekali lagi,beliau mmeluk anaknya,dan ber kata2 semangat,"Bersabrlah anakku,ini semua hanya sementara,di akhirat nanti engkau akan terlepas dr hukuman ini".Begitu kuatnya saidin Umar.Hukuma diteruskan,pada sebatan ke 90,anaknya sdh nazak.Segala yg dimakannya td,dmnthkan semual.Melihat keadaan ini,amai yg mnta saidina Umar berhenti,"Wahai saidina Umar,berhentilah,anakmu sudah nazak".Namun,saidina Umar teruskan juga.
91.....92.....93....................................................
Anak saidina Umar sudah meninggal dunia.Ramai yg pengsan,termasuk tkng sebat anaknya td.Melihat keadaan ini,saidina Umar mengambil alih tmpt tukag sbt td.Beliau terus menyebt walaupun anaknya sdh meninggal dunia....ramai yg suruh berhenti Namun saidina Umar berkata"Aku tidak mahu dngan baki sebatan ini,anakku dhukum di akhirat kelak".Begitu kuatnya iman saidina Umar.........maka berakhirka sebatan ke-100.

Pada malamnya,saidina Umar sgt2 sedih,bapa mana yang tidak sedih apabila kehilangan anak tercinta.....beliau menangis.......kemudian beliau tertidu.Dalam mmpinya,beliau nmpk anaknya sedng bermain dengan Rasulullah.......Thula beliau,dosa anaknya diampunkan..

Kepada penentang2 hukuman yang akan dijathkn kpada Kartika,mhn bertaubat kepada Allah.Sesungguhnya,Allah lebih mngetahui ap yg terbaik.........

Thursday, August 20, 2009

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Bulan yang penuh barakah telah tiba......

Adakah umat islam sedunia betul2 bersedia menyambutnya......Kalau syawal kita menyambut dengan persiapan kuih raya,ketupat,rendang,langsir baru,semuanya serba baru,apakah pula yang kita lakukan untuk menyambut Ramadhan?

Shabab sendiri terpikir,apa ye yg shabab wat untuk menyambut Ramadhan.Semalam shabab pergi berjumpa dgn kwn2 utk sesi 'pot mostem'(tbe2 tringat zmn aktf bpgram dlu,hihi)...post mortem.Di mana seorg ukhti ini mmberi peringatan bersama,berkongsi ilmu.

Ukhti menceritakan bagaimana shbt2 Rasulullah menyambut kedatangan Ramadhan.6 bulan sebelum Ramadhan menjelma,para shbt akn berdoa sebnyk2nya supaya mereka dpt melalui Ramadhan..Ini kerana Ramadhan ini adalah bulan utk bribadh,dimana pahala nya berganda bnyknya berbanding pada bulan biasa.

Selepas habis bulan Ramadhan,maka para shbt td akan berdoa pula selama 6 agar semua amalan yang mereka lakukan pada bulan itu,diterima oleh Allah swt.MasyaAllah,mantap sungguh iman para shbt nabi.

Hari2 shabab ad pergi satu pgrm,dmana ad atu ucapan yg shabab sntiase teringt2.dlm majlis penutup,seorg akh berucap.Pgrm ini sbnrnya bermula apbila sya berkata "sy merasmikan pgrm ini dgn lafaz Bismillahirrahmanirrahim".Smela mcm kehidupan kita,dunia ini hanyalah tempat kita mengumpul bekalan utk diakhirat.shabab analogikan dngn sebuah kereta.andaikata la kereta ini menyertai sebuah 'road tour' sempena kemerdekaan.Kereta in akn bergerak bermula dari Perlis dan melalui semua negeri dan akn berakhir di Kelantan.Tapi,kereta ini hanya akan mengisi minyk sekali shj,iaitu sblum memulakan perjalanan.Secara logiknya,minyk kereta itu akan habs sejurus kereta itu sampai di Johor.Shabab kaitkan balik dngan ucapan tadi,mksdnya tak logik sbnrnya umur kita didunia ini yg rata2 blh thn 63-80 tahun shj.Bygkan utk mengumpul bekalan utk akhirat yg kekal abadi..........

Namun,Allah itu maha adil dan maha pengasih kepada hamba2Nya.Dalam bulan Ramadhan,ad satu malam yg dipanggil sebagai 'lailatulqadr'.Brg siapa yg melakukan ibadah pd mlm tersebut,phlnya sama seperti beribadh 1000 bulan.Blum lagi kita total up semua ganjaran yang Allah bagi pada umat nabi Muhammad....

Oleh itu,manfaatkan sepenuhnya bulan Ramadhan yang kita hanya dpt temui setahun sekali.Belum tentu lagi kita akan bertemu dengan Ramadhan yang seterusnya......

Wallahu'alam.........

Di sebalik H1N1

Salam 'alaik...

Shabab rase terpanggil utk menulis ttg tjuk ini........
Sdh bbrapa bulan dunia deserang dng pandemik influenza A ini.Dh berjuta yang positif pnyakit ini...
Dunia skrg amat kecoh krn penularan wabak ini.Semua pemimpin negara hnye mmperkatakan ttg wabak ini n cre2 mengatasinya.........

Siapakah yang thu disebalik wabak ini sbnrnye trselit kisah2 len? Ya,tiada siapa yang thu kecuali org2 yg bnr2 prihatin.....

Sudah sebulan kes dr. marwa yg syahid didalam mahkamah.Namun siapakah yg thu insiden ini?
Tak siapa yg ambil peduli......Manekh umat2 islam? Manekh pemimpin2 yg knnnye menjadikn islam sbgi panduan kerajaan? Dimanakah mrk? Saat kejadian ini berlaku....ramai lg yg tdk thu.Media msa seolah2 tdk mnjlnkn tugas.Apakah isu ini tidak sensitif bg mereka?

Shabab ceritakan sedikit kisah dr ap yg shabab bc melalui internet,yg shabab dpt dr org2 yg prihatin dgn kisah seorg umat islam......

Thn lalu,dr. marwa menfailkan smn trhdp jirannya,Alex.Ini krn,Alex tlh mmaggilnya terorist ataupun pengganas kerana bealiau bertudung.Lalu,pd awl thun ini,stlh disiasat,Alex ddpti bersalah kerana mmggil dr marwa terorist dan perlu mmbyr sjmlah wang smn kpd dr marwa.
Oleh kerana terlalu marah,Alex terus menerjah dr marwa dan menikam beliau di dalam kantor mahkamah..............

Adakah umat islam di Malaysia thu ttg ini? Mmg xsensitif langsung.Dr marwa ditikam sbnyk 18 tikaman,beliau ditikam sambil mmluk anaknya.....Org2 dlm mahkamah diam seribu bhs,xbrtndk.Takkan xsempat nk halang? Satu persoalan....Logikke dalam mase 1 saat ssorg blh menikam org sbnyk 18 kali? Melihat keadaan itu,suami dr. marwa dgn pantas brlari mendptkan isterinya dgn niat utk mghalang Alex dan menyelamatka isternya.Anda thu ap jadi selepas i2? Ya,mmg anda tidak thu.....suaminya telah ditembak olh seorg polis dalam mahkamah itu kerana dikatakan suaminya hndk menyerang Alex.Cbe fikir....sbnrnye siapa yang serang siapa dulu?

Cerita ini dikaburi dgn sume berita2 yg dbw olh kafir la'natullah..............
Seorg muslimah syahid mmpertahankan tudungnya,sape yg thu? Seorg artis yang mati,mgapa smpai mermggu2 certanya? Media masa di Malaysia pn sme je........

Skrg ni,ap dh jadi n gaza? ad sape2 peduli? sape yg thu kes penyemblhn beramai2 yg bru trjadi? Mmg xsapepn thu...................

Sape yg xthu micheal jackson mati? sume thu........Ksh artis,sume org thu...smpikan hal rmh tgga artis pn sume org thu.Ap nak jd n umat islam skrg ni?

Bnyk blog shabab bkk,REMAJA...........APA NAK JADI NI? Sume brg nk tnjk,islam ke xislam tu............

wallahu'alam...hanya Allah shj yg thu n hanya Allah shj yg menghkm.sbgi manusia ap yng kita nmpk,itulah persepsi kita.shabab hnya berdoa agr shabab dttpkan hati n terus sensitif dan umat islam kmbali pd landasan syariat,ajaran Al-quran n As-sunnah

TAKBIR!!!

Monday, August 17, 2009

Kematian itu satu hikmah

Assalamualaikum........

"sesungguhnya setiap yang hidup pasti akan merasai mati".....maksud ayat

Beberapa mggu lalu negara kita kehilangan 2 orang yang amat dikenali dan dihormati kerana jasa iaitu ustaz asri rabbani dan yasmin ahmad.

kehilangan 2 nama yang ckp besar dalam industri seni tnh air ini memberikan impak yang amat terhdp peminat dan pejuang2 seni tanah air.Bak kata org, hilang bintang yang menghiasi langit malam.

Kalau kita muhasabah kembali,Allah bagaikan mahu menunjukkan perbezaan antara org yang mmperjuangkan agamaNya dengan org yang kita sendiri blh nilai bagaimana............

Yasmin Ahmad ataupun Zulkifli, satu nama yang dikenali melalui cerita2 beliau yang sangat hebat dan mendapat pengiktirafan banyak pihak, dalam dan luar negara.Antara cerita popular beliau ialah sepet,mukhsin,gubra dan mualaf.Cerita2 ini menyampaikan mesej 'One Malaysia' yang diilhamkan oleh perdana menteri Malaysia ke-5, Dato' Seri Najib.Karya2 beliau tentang kebudayaan,percintaan antara 2 agama n bangsa serta banyak lagi mesej yang lain.Ramai yang sedih atas pemergian beliau......

Ustaz Asri rabbani,nama yang cukup popular dalam industri nasyid tanah air.Beliau menggunakan nasyid sebagai medium dakwah untuk disampaikan kepada umat Islam di seluruh dunia.Namanya di kenali ramai,suara lunak beliau mengalunkan zikir dan juga irama nasyid mampu menginsafkan sesiapa yang menjadi pendengar irama dan alunan suara beliau.Konsert Antara Dunia bersama GAMIS dan penasyid lain merupakan konsert besar beliau yang terakhir.Kehilangan beliau amat dirasai oleh para daie yang bersama2 mggunakan nasyid sebagai medium dakwah serta pendakwah2 yang lain.......

2 nama, satu industri.....................
Jika kita lihat,apakah yang mereka tinggalkan utk umat Islam?
Tak perlulah shabab utk mengupas kerana pembaca sendiri tahu.Tujuan shabab bkan utk mengaibkan mana2 cme ianya jadi pengajaran buat kita yang masih hidup.Sesungguhnya dunia ini adalah tempat untuk mengumpul bekalan untuk akhirat.Jika kehidupan didunia ini hanya 90 tahun,agknya smpat x kalau kita baru nak mengumpul segala bekalan utk akhirat nnti yang kekal selamnya.lebih dari 90 tahun,sedangkan bnyk ulama' mengatakan sehari di akhirat bsmaan dengan seribu tahun didunia........

Bagi kita yang masih hidup ini,buatlah sesuatu yang baik,supaya apabila kita tiada nnti,msh ad yang menjadi bonus kepada kita.Selagi org mendengr dan ingt apa yang kita buat, dan mereka mengikutinya,insyaAllah ad reward utk kita.Ianya sntiasa bertambah..........

wallahualam......shabab doakan supaya roh keduanya aman dan tenang...Al-fatihah

Friday, July 17, 2009

Demokrasi @ Diskriminasi???

Dua hari lepas shabab sembg2 n 2 org kwn
Bnyk bnde yg kitorg bncg
Maklumla...da lme xjmpe
Tbe2 tkeluar la cite psl jiran kitorg
Dlu die bdk sains bio
Pas2 sem 2 die dpt msk farmasi
Then this sem she change to pre medic...

Wow...sungguh hbt
Umur pn bru 16
Da brpluang msk kos yg pling ssh

2 org kwn shabab ni pn cite la
Sbnrnye diorg dlu pn mntk tkar medic jgk
Tp xde rezeki
Ksian btul
Slh sorgnye x-rumate shabab dlu
Shabab thu betapa die sgt2 meminati medic
Die mmg bijak
Die try mmg hard
Pointer die sem 1 dlu 3.8
Dean list tu

Die mmg gmbre la
Dgn hrpn die dpt tukar medic
Klu ikt logik pn
Cnfirm dptnye
Bkn sng nk dean list sains bio

Nk djdkn cite
Die pg la tnye kat department
Die dpt ke x?
Skali....mmg mgejutkan die xdpt
Pas2 dpt thu plak ad sorg kwn die
gpa 3.6 dpt tkr medic
Dgn pntsnye die pg tnye
Nape die xdpt?
Alasan yg dbri sbb die bkn bumi putera

Shabab pk blik
Mmg prlu dikuotakan untk bumiputera
Tp ble mcm ni
Sbnrnye mnghncurkan umat sndiri
Sbbnye xdbrikan hak kpd yg spttnye
Dh kire menzalimi

Kwn shabab brpotensi utk mnjdi dr yg bek
Tp mgkn bkn rzki die dlm institusi ini
wlubgmanepun
Segalanye dh dttpkn oleh Allah
Manusia hnye mmpu mrncg

Smpi disini sje post kali ni....
Tak leh cite pnjg2
Exm xhbs lg

Wallahu'alam



Monday, July 13, 2009

Minggu yang stress.......

Firstly nk ckp........
shabab stress, very stress, and i'm tired.

nape ek?
minggu ni sgt2 full
isnin quiz programming,selase quiz math,rabu presentation,khamis exm il,jumaat exm physics,sabtu exm bi......

waaaaaaaa,full gler........
xthu nak kabo gane
tp yg penting
mental shabab berfungsi 0.01% je
pe ygt shabab wat
shabab xleh nk pk panjang

mlm ni pn shabab kne siapkan project programming
jumaat ni kne hntr
klu xhntr xde mrkh
dh fnal sem ni
jgn cr nahas
kang xdpt grad
sedih mak n ayah shabab

tp sebusy2 shabab pn
kwn2 shabab lg busy
terase yg shabab ni sgt2 lmh
wlupun dlm kesibukan
diorg still truskn perjuangn n bergrk kerje

shabab respect n diorg
shabab sntesa utk cbe jd smntap diorg
tp shabab xleh
shabab lmh

adkh jiwa shabab ni shabab xtarbiyah sbek mungkin
seorg sahabat slalu ingtkan shabab
al-wajibat aksaru min al-auqat
mksdnye keje2 yg kite kene wat ni
lbh bnyk dr mse yg kite ad
wlupun gtu
keje kne jgk jln

medan perjuangan jgn dtgglkn
sesbk manepn
jg berhnti n jgn setapk ke belakang

shabab akn slalu ingtkan diri shabab ttng i2
sesungguhnye shabab sgt2 lmh
ble brsme2 shbt sperjuangan
shabab rse perbezaan nye
ilmu shabab ibrt kuma tp ilmu diorg sbsr gajah
bgtu jauh perbezaan

shabab rse sgt2 rndh diri nk dbndgkn n diorg
mgkn sbb shabab ni xske pd tulisan
jrg bce bku2 mcm diorg
shabab pnye otak lbh kpd mengira
blh nmpk la
klu math
bab2 ngire mmg cpt tp ble part application
mak ai lmbt btul otak shabab nk intepret
tu yg kantoi quiz math tu

shabab da mati kutu
shabab sntese doa agr shabab thabat dlm perjuangan
ble da msk mdn perjuangan
xde sbb utk bpth blik
cme kdg2 hti ini bbolak blik

Ya Allah
thabatkan la hatiku
dlm mmperjuangkan agmaMU
agr kmbali ttgak di muka bumi ini
bersme shbt2ku....
amin........



Monday, July 6, 2009

My Favourite Nasyeed

Hadirnya...tanpa ku sedari..
Menggamit kasih cinta bersemi..
Hadir cinta insan peneguh ini..
Anugerha kurniaan Illahi..

Lembut tutur bicaranya..
Menarik hatiku untuk mendekatinya..
Kesopanannya..memikat di hati..
Mendamaikan jiwaku yang resah ini....

Ya Allah...
Jika dia benar untukku..
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku...
Jika dia bukan milikku.
Damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu...

Dialah permata yang dicari..
Selama ini..baru ku temui.
Tapi ku tak pasti...
Rencana Illahi..
Apakah dia...
Kan kumiliki

Tidak sekali..
Dinodai nafsu..
Akan kubatasi...
Dengan syariatMu...
Jika dirinya..
Bukan untukku..
Redha hatiku denga ketetuanMu..

Ya Allah...
Engkaulah..
Tempatku bergantung harapanku..
Ku harap..
Diriku..
Sentiasa dibawah rahmatMu.....

................................................................................................

Shabab suke n lagu ni...

Bkn sbb jiwang
Tapi shabab dpt berusaha untk mjge diri shabab
Ble dgr lgu ni
Shabab akn tersdr
Pe yg shabab dh wat slame ni

Bukan ke Allah dh jnji..
Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan sebaliknya
Jd wat gapo nk bercouple

Tula yg plik kn sbnrnye?
Shabab ad la sorg knln ni..
Die pernh la couple
Tp da pts da...

Tme tnga couple
Depa bdua ni..
Mmg sling syg n menyayngi
Sorg duk hstel(p) n sorg lg x(l)
Klu yg p ni nk mntk bli brg
Yg l ni akn bersush pyh
Meredh hujn lbt,rbut petir pn xkisah
Prnh skali l ni duk hstel
Yg p ni tlng bshkn bju l ni...
Begitu hbtnye panahan iblis

Shabab bkn nk aibkn sape2
Cmenye dr ksh ni
Shabab dpt muhasabah
Tak de gnenye nk couple2 ni
Ap matlamat couple sbnrnye?
Adkh ianya untuk membina bahtera bahgia?
Hmmmmmmmmmm
Tntu skali tidak
Kebanyknnye kes nye akn berakhr dng bgtu sadis skali
CLASH
Tp tup2 bln dpn da ad couple bru.........

Nauzubillah...
Supaya Allah menjaga shabab supaya tidak terjebak dgn dnia ini
Supaya Allah juga memelihara rakan-rakan shabab yang len
Akhir kalam.........

Majulah sukan untuk negara......... :)

Wednesday, June 24, 2009

Air Mata 24 Jun



Hati hiba..

Mengenangkan..
Dosa-dosa yang ku lakukan..
Oh Tuhan Maha Kuasa..
Terima taubat hamba berdosa.........
Telah aku merasakan....
Derita jiwa dan perasan..
Kerna hilang dari jalan..
Menuju redhaMu ya Tuhan.............

Hari ni shabab ada perjumpaan society
Society yang shabab amat-amat sayangi
start pkul 8
tp shabab tak nak pegi awal-awal
shabab nak raikan kedatangan Rejab
Tbe-tbe......
fon shabab berbunyi
rpe-rpenyer rumte kol
shabab angkat la
tbe2 ad satu berita yang mengejutkan shabab
RUMTE KU STUCK DALAM LIF.........
shabab terus berlari balik hostel
shabab kol maintainence
sejam jgk la rumte shabab tersekat dlm lif
btape rsunye shabab tme tu

..............................................................................................................................................................

Selepas sume setel
shabab terus pg dewan yang ditinggalkan
hmmmmm........
shabab kne pg
maklumla thun ni shabab thun akhir
society yg disyngi ni akn dtinggalkan

hmmmmmmmmmmm
SEDIHNYERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
BUANG MASEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
shabab tak thu nk gmbr kn ksdihan shabab malm ni
shabab xpect ajk akn wat tg islamic ckit
al-maklumLa la
ni institusi islam

tp.........
shabab....shabab.......shabab.....
tersangat2 sedih
VERY..VERY...VERY..VERY..VERY..VERY..VERY SAAAAAADDDDDDDDDD
mule-mule cam smgt ckit
ad nasyid
shabab mmg minat nasyid2 ni
pas2
ya........mmg kontra gler
ad student nek
men gitar sambil nyanyi
dah lak tu
pergaulan lelaki perempuan langsung xjage
klu nak nilai I pada institusi ni
shabab rase.......
student2 kat cni dah menodai maksd I pd name institusi ni
shabab sedihhhhhhhhhhh



PULANGKAN I(ISLAMIC) PADA INTITUSI INI







"Janganlah kamu memilih pemimpin yang jahil(ilmu agama)........."

Thursday, June 18, 2009

Hati yang Resah

Entah angin apa yang buai
Tangan ni terase nak menaip je
Hr ni shabab xde mud
Tahla nape

Dari balik klas td shabab on line
Sje gatal2 nk tgk fs n myspace kwn
Mmg resah, gelisah, sedih
Sumenye ade

Dulu kat sek
Shabab slalu ingtkan kat org
Jaga akhlak & peribadi
Petah lagi bile kite dri sek agama
Rmi jgk kwn2 shabab yg terhnyut
Shabab sedih....... :(

Dulu wak2 kck2 dulu
Kte xthu ape2
Parents kite aja sume bende
Dari sgala adb
Klu kita pempuan
Parents akn suntik kte n sifat2 kelembutan
Klu kte laki
Parents kite akn aja kite spye kuat

Ble da beso ckit
Parents hantr msuk sek rendh
Ptg sek agama
Tme tu la kte start mengenali dunia
Bru kite thu ad kwn
Ad ckgu2
Ad mcm2 lagi
Tme tu kte still xthu
Laki n pempuan xleh gaul sgt2
Shabab ngaku jgk
Ala....bdk2 n

Hmmmm...
Pas2 msuk sek men
Lg tggi pelajarn yg kte amk
Tme tu hati mula tmbul prasaan
Nk disayangi n nak menyayangi
Lalu yg tergoda
Lantas dgn pntas mncari pasangan
Segala yg parents aja sumenye dilupakan
Pe yg ust n ustz ckp
Tak dhraukan
Ble pengawas dtg
Siap nk blasah lg
Tu la fenomena kat sek men.....

Mcm shabab sndri
Shabab sek men agama
Shabab di taklifkan mnjdi xco tarbiyah
Kmi xco2 bkrjasama dlm mnjga tarbiyah plajar
Hmpr stiap hari ad kuliah
Klu bkn ust n ustz yg bg
Shabab suh senior2 yg bagi
Mmg couple akn jd tjuk utma
Usrh setiap mggu pn ad dselitkan ttg couple

Skrg shabab kat sebuah institusi
Islamic la
Tp......yg meresahkan shabab
Dimanakah I pd institusi ini?
Shabab mmg xpernh terlnts utk plh institusi ini
Mgkn Allah plh shabab sbgi org yg akn mmbuat arus prubahn

Teringat shabab kat lirik lgu kump Raihan
"Iman xdpt diwarisi dr seorg ayh yg bertaqwa"
Mmg btulpn
Kdg2 kite tgk org2 yg bermslh ni
Majoritinye background family yg Islamic


Shabab tbe2 terfkr
Adkh tarbiyah yg diterima xckup
Ataupn mmg xdtarbiyah lgsung?
Tp InsyaAllah...
Sek shabab tarbiyahnye mantop
Begitu juga institusi yg shabab sdg blaja skunk
Cmenye bdk2 xambl ksh pn
Tu yg leh hnyut tu........
Sedih n xsggp shabab nk tgk.........
Kwn2 shabab yg sntiase mengingtkan junior2
Sndiri yg terhanyut

Shabab sedih........
Shabab resah.........

Shabab terbce tafsir ayt Al-Quran
"Wahai orang-orang yang beriman, mengapa kamu tidak mengerjakan apa yang kamu perkatakan.Sesungguhnya Allah amat murka kepada orang yang berkata-kata tetapi tidak melakukan"......(As-Saff : 3&4)

Supaya Allah melindungi Keluarga,sahabat n shabab sendiri
Supaya Allah buka pn2 hati kwn2 shabab spy kembali ke jln yg bnar
AMIN..........

About Me

"Andai diumpama ISLAM seperti sebuah rumah usang yang hampir roboh , maka aku akan berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa-jiwa muda...... Aku tak ingin ramainya bilangan mereka Tp aku ingin hati-hati yang ikhlas untuk membantu dan bersamaku membina kembali bangunan usang itu.... (As-Syahid Imam Hasan Al-bana)

Followers