Subscribe:

Labels

Wednesday, June 24, 2009

Air Mata 24 Jun



Hati hiba..

Mengenangkan..
Dosa-dosa yang ku lakukan..
Oh Tuhan Maha Kuasa..
Terima taubat hamba berdosa.........
Telah aku merasakan....
Derita jiwa dan perasan..
Kerna hilang dari jalan..
Menuju redhaMu ya Tuhan.............

Hari ni shabab ada perjumpaan society
Society yang shabab amat-amat sayangi
start pkul 8
tp shabab tak nak pegi awal-awal
shabab nak raikan kedatangan Rejab
Tbe-tbe......
fon shabab berbunyi
rpe-rpenyer rumte kol
shabab angkat la
tbe2 ad satu berita yang mengejutkan shabab
RUMTE KU STUCK DALAM LIF.........
shabab terus berlari balik hostel
shabab kol maintainence
sejam jgk la rumte shabab tersekat dlm lif
btape rsunye shabab tme tu

..............................................................................................................................................................

Selepas sume setel
shabab terus pg dewan yang ditinggalkan
hmmmmm........
shabab kne pg
maklumla thun ni shabab thun akhir
society yg disyngi ni akn dtinggalkan

hmmmmmmmmmmm
SEDIHNYERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
BUANG MASEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
shabab tak thu nk gmbr kn ksdihan shabab malm ni
shabab xpect ajk akn wat tg islamic ckit
al-maklumLa la
ni institusi islam

tp.........
shabab....shabab.......shabab.....
tersangat2 sedih
VERY..VERY...VERY..VERY..VERY..VERY..VERY SAAAAAADDDDDDDDDD
mule-mule cam smgt ckit
ad nasyid
shabab mmg minat nasyid2 ni
pas2
ya........mmg kontra gler
ad student nek
men gitar sambil nyanyi
dah lak tu
pergaulan lelaki perempuan langsung xjage
klu nak nilai I pada institusi ni
shabab rase.......
student2 kat cni dah menodai maksd I pd name institusi ni
shabab sedihhhhhhhhhhh



PULANGKAN I(ISLAMIC) PADA INTITUSI INI







"Janganlah kamu memilih pemimpin yang jahil(ilmu agama)........."

Thursday, June 18, 2009

Hati yang Resah

Entah angin apa yang buai
Tangan ni terase nak menaip je
Hr ni shabab xde mud
Tahla nape

Dari balik klas td shabab on line
Sje gatal2 nk tgk fs n myspace kwn
Mmg resah, gelisah, sedih
Sumenye ade

Dulu kat sek
Shabab slalu ingtkan kat org
Jaga akhlak & peribadi
Petah lagi bile kite dri sek agama
Rmi jgk kwn2 shabab yg terhnyut
Shabab sedih....... :(

Dulu wak2 kck2 dulu
Kte xthu ape2
Parents kite aja sume bende
Dari sgala adb
Klu kita pempuan
Parents akn suntik kte n sifat2 kelembutan
Klu kte laki
Parents kite akn aja kite spye kuat

Ble da beso ckit
Parents hantr msuk sek rendh
Ptg sek agama
Tme tu la kte start mengenali dunia
Bru kite thu ad kwn
Ad ckgu2
Ad mcm2 lagi
Tme tu kte still xthu
Laki n pempuan xleh gaul sgt2
Shabab ngaku jgk
Ala....bdk2 n

Hmmmm...
Pas2 msuk sek men
Lg tggi pelajarn yg kte amk
Tme tu hati mula tmbul prasaan
Nk disayangi n nak menyayangi
Lalu yg tergoda
Lantas dgn pntas mncari pasangan
Segala yg parents aja sumenye dilupakan
Pe yg ust n ustz ckp
Tak dhraukan
Ble pengawas dtg
Siap nk blasah lg
Tu la fenomena kat sek men.....

Mcm shabab sndri
Shabab sek men agama
Shabab di taklifkan mnjdi xco tarbiyah
Kmi xco2 bkrjasama dlm mnjga tarbiyah plajar
Hmpr stiap hari ad kuliah
Klu bkn ust n ustz yg bg
Shabab suh senior2 yg bagi
Mmg couple akn jd tjuk utma
Usrh setiap mggu pn ad dselitkan ttg couple

Skrg shabab kat sebuah institusi
Islamic la
Tp......yg meresahkan shabab
Dimanakah I pd institusi ini?
Shabab mmg xpernh terlnts utk plh institusi ini
Mgkn Allah plh shabab sbgi org yg akn mmbuat arus prubahn

Teringat shabab kat lirik lgu kump Raihan
"Iman xdpt diwarisi dr seorg ayh yg bertaqwa"
Mmg btulpn
Kdg2 kite tgk org2 yg bermslh ni
Majoritinye background family yg Islamic


Shabab tbe2 terfkr
Adkh tarbiyah yg diterima xckup
Ataupn mmg xdtarbiyah lgsung?
Tp InsyaAllah...
Sek shabab tarbiyahnye mantop
Begitu juga institusi yg shabab sdg blaja skunk
Cmenye bdk2 xambl ksh pn
Tu yg leh hnyut tu........
Sedih n xsggp shabab nk tgk.........
Kwn2 shabab yg sntiase mengingtkan junior2
Sndiri yg terhanyut

Shabab sedih........
Shabab resah.........

Shabab terbce tafsir ayt Al-Quran
"Wahai orang-orang yang beriman, mengapa kamu tidak mengerjakan apa yang kamu perkatakan.Sesungguhnya Allah amat murka kepada orang yang berkata-kata tetapi tidak melakukan"......(As-Saff : 3&4)

Supaya Allah melindungi Keluarga,sahabat n shabab sendiri
Supaya Allah buka pn2 hati kwn2 shabab spy kembali ke jln yg bnar
AMIN..........

Thursday, June 11, 2009

Ertinya......

Assalamualaikum..
Hmmmm,hr ni shabab rse pnt sgt2
Xthu la nape.
Tp mmg pnt gler..................................................
Nk kte klas pdt sgt,mggu lpas pn camni gak
Tp pnt nye rse len mcm
Bnyk perkre yg shabab xleh lkukan
Trase sgt hati ni prit n sakit
Tp bkn sakit hati
Cme brat nk brnfs.....

Tbe2 shabab terpkir
Shabab tak dpt nk mnjlnkn amanah sbgi seorg student
Shabab amat2 xfkus kat klas td
Dah la klas math
Smkin berlalu wktu
Trase smkin berat untk brnfs
2 jam berlalu
Samb plak n klas bisnes
Ya Allah
trase bgtu pnt........

Shabab muhasabah balik
Shabab tbe2 brase tkut
Shabab tkut akn di soal nnt krn lalai tggungjawab shabab pd hari ini
Walaupn sbgi seorg studnt
Ia ttp amanah dari Allah

Kalau shabab xcommit blaja hri ni
Shabab tkut shabab xckup ilmu untuk bersme2 memprthnkn Islam
Sebab itula ilmu i2 pentng
Ya Allah...
Ampunkan shabab kerana lalaikan tanggungjawab pd hri ni....
Astaghfirullah.......

Td shabab bace tafsir Al-Quran......
Allah berfirman
"Sesungguhnya Kami telah menawarkan amanat kepada langit,bumi dan gunung-gunung; tetapi semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khuatir tidak akan melaksanakannya(berat),lau dipikullah amanat itu oleh manusia. Sungguh,manusia itu sangat zalim dan sangat bodoh" (Al-Ahzab : 72)

Terkesan sungguh dihati shabab
Dlu time f5 ad ikut usrh
Tme tu shabab tak amik brat sgt
Shabab tringat naqib citer ttg khilafah islamiyah
Zaman kegemilangan Islam
Btapa sdhnye ble shabab tringt balik
Bagaimana saatnye zaman kegemilangan islam itu rntuh

Shabab dpt rse
Bhw menegakkn Khilafah Islamiyah
Merupakan amanah
Yg perlu dipikul olh stiap umat Islam
Dan Shabab la slh seorg dripadnya

Shabab realize
Amanah itu amtla brat
Shabab juga sntiase tertnye2
Apakah sumbngan shabab stakt ini ke arh mencpi Khilafah Islamiyah
Sesungguhnya
Shabab mmg prlukan Islam tgk d mka bumi ini
Jd Shabab akn brusaha spnuhnya & mncri skalian umat
Yg ingin bersma2 ke arah menjlnkn amanah itu

Wallahua'lam

Wednesday, June 10, 2009

Apakah Maksudnye Bagi Sume????

video



Tujuan manusia hidup di dunia adalah unuk beribadah kepada Allah.Telah diterangkan didalam kitab Al-Quran.....
Allah berfirman:

"Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku"
(Adz-Dzaariyaat : 56)
Tapi senario zaman ini situasinya amat menyedihkan.Ada yang sanggup mempersoalkan mengapa kita perlu solat,menutup aurat dan tidak boleh bergaul bebas dengan lelaki dan perempuan.

Sebagai seorang yang prihatin,shabab terfikr-fikir apakah masalah sehingga terjadinya situasi seperti ini.Siapa yang patut dipersalahkan ea? Hmmmm.....
Cube flashback balik tme kegemilangan Islam dulu....
Waktu zaman Rasulullah,gadis2 amat pemalu.Tak keluar rumah.Tapi zaman sekarang ni,pukul 12 malam mcm pkul 12 tengahri......

Shabab pernah test balik malam2 nek tren,tapi berteman la.Ada sepasang p & l ni...(bkn lesen P/L),duk berkepit je.Time tu shabab duduk,kat grabak tu ada 4 orang je yang beragama Islam.Yang len nye cina.Shabab nak tegur,dalam hati dah brapi,tapi shabab xtegur sebabnya time tu ramai org.Shabab tkt ble shabab tegur akn mnjthkan air muke diorg,Lg pn ust shabab pernah bgthu,nk tgr org jgn smpi jthkan air mka die.Jd shabab istighfar banyak2....
Shabab terase amt malu.....p tu bertdg,dlm grabak yg same ad jgk org yg brtdg lbh.Shabab xnk la dsbbkan org yg mcm ni penganut agama len pndg serong.Skrg ni,mcm2 pndngn org kat org yg brtdg.Dsbbkan org mcm nila.

Shabab rase,klu ngre ksyangn shabab ini mempraktikkan Islam sepenuhnya,InsyaAllah xkn terjadi kes2 yang mengaibkan.........................................
Jd sbg rakyat,syabab amat menghrpkn pemerintahan Islam sebenarnya.Iktlah cnth pemerintahan Rasulullah,Islam yang utama,hukum hudud terlaksana,segalanya aman dan makmur sehingga Islam tersebar 2/3 dunia.......................

Wallahua'lam.......

About Me

"Andai diumpama ISLAM seperti sebuah rumah usang yang hampir roboh , maka aku akan berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa-jiwa muda...... Aku tak ingin ramainya bilangan mereka Tp aku ingin hati-hati yang ikhlas untuk membantu dan bersamaku membina kembali bangunan usang itu.... (As-Syahid Imam Hasan Al-bana)

Followers