Subscribe:

Labels

Thursday, January 28, 2010

Emosi atau Ilmu?

Alhamdulillah,setelah berkurun n berabad lmenye dpt jgk nk update isi dlm ni.........time cuti je la nk ngupdate pung.....

PRK seluruh kampus sedang berlangsung,alhamdulillah kampus ana da selesai.Xrmi trn ngundi tuk fakulti ana...nak2 kwn2 ana la,kitorg ni first time..tah diorg ingt ke x hr tu hr ngundi...he3...freshie la katakan....

Mggu sblumnye ana ad usrah taupun dipanggil mass lecture.Tjuk mggu tu adlh fitnah n fasi pun tygknla kat kitorg sume video fitna.Video ni of coz rmi thu cite psl Islam n sumenye negative...xde positive lgsung.

Reaksi ana trhdp filem tu........xde reaksi ap,cume smbil tgk smbil berfikir......truknye kn persepsi org trhdp Islam? Filem tu agk truk la mngutuk Islam...die tnjuk ayt2 Al-Quran yg mengaitkn bhw agama Islam ni mmg melahirkn pengganas....ana thu video ni sbnrnye da lme..tp ana bru dpt tgk full version n dpt fokus kat filem ni...

Then,pastu ana dpt plak dlm email ana ttg anak2 sabah yg mengajuk solat berjemaah..diorg solat dlm gereja.....ana teringat,last2 video tu die kata Islam agama yg sesat...wow! terkedu ana.... Reaksi ana? hurm...skdr terdiam n berfikir.....sme jgk mcm time ana tgk video fitna tu....

Baru2 ni ana dpt lg email...ttg penggunaan kalimah Allah yg mnjdi isu skrg ni di negara kita.Ana xnk komen lbh2,krn isu mmbbitkan agama sgt sensitif....yg pasti n seyakinnya ana katakan bhwa kita semua adalah hak Allah.........
Reaksi ana terhdp isu ni? ana diamkan shj.......

Kenapa ana kata ana diam je? Sbbnye klu kita pkir blik...sape sbnrnye yg slh? Kita nk nk sgt ikut emosi..Diorg ni xdpt pendedahan ttg agama Islam yg sbnrnye...diorg just tgk Islam ni secara zahir terhadap penganut2 agama Islam itu sndiri...slhkn diri kita yg xkuar berdakwah pd diorg..slhkn diri kita yg xamik pduli hal saudara seIslam kita..slhkn kita kerana kita melebihkn smgt perthnkn bnde len dr perthnkn Islam itu sndri....ltkkn sume kesalahan itu atas bahu kita....

.........................................................................................................................................................................

Ana wat part time ngaja sek agama....dak2 sek rendah la,bkn mnengah.Ana da bese berurusan ngan mak2 n bapak2 bdk2,ana juga slalu sembng ngan dak2 ni,al-maklumla,ana ni muda lg,mcm kakak2 diorg je...kamceng la.Kbnyakan mak bapak bdk2 ni,brgntung 100% kpd ustaz n ustazah di sek agama.Di sek la kitorg train solat,doa n akhlak.....tp bile blik rmh,mak bapak xtrain.....jd pengajian yg xberterusan.....Klu solat yg tiang agama pn xditekankan.......apatah lh bnde len,mcm mne umat Islam nk kuat?

Sewaktu ana ngaja di sek agama,ana ingt lg time tu time pekse.Anak2 ana ni bgthu la kat ana,"Ustazah,sok kitorg ad sukan,sume wajib dtg.sok kitorg xdtg tau ustzh"..........
Ana sabar jela....bknnye ckgu2 sek kebangsaan xthu ad pekse kat sek agama...time tu mmg musim peperiksaan pun.Drh mmg menyirap la...nmpk sgt,ckgu2 melayu,beragama Islam..... maka terbuktilah bahawa SUBJEK AGAMA/MATAPELAJARAN AGAMA mmg xdiambil berat langsung.

Jd,Ble anak2 Islam kat negara ni sndiri pn da mula sedikit2 demi sedikit maninggalkan kewajipan sbgai seorg Muslim..........bygkn negara kita pd masa hadapan,Muslim pd zahirnye tp tidak pd batinnye......

Jd,bile skrg ni,berlaku prkare2 yg bgini......fikrlah kpd puncanya.Kita sndri adalah puncanya.Kita sndiri yg meremeh temehkan kewajipan Islam itu sndiri tp kita nk menyalahkan org lain atas pe yg berlaku skrg ni....

Ana rasa cukup skdr ini buat kali ni.Sesungguhnya ana takut kerana setiap dr kata2 ana kn diuji...ana tinggalkn kpd sume utk kita fikirkn bersama....

Klu ad sape2 yg nk video2 n gmbr2 yg ana da tgk,emailkn kpd ana..ana xnk postkn gmbr2 or video sbb ana xnk berlaku bnyk lg ketegangan...tp ana nasihatkan,wat penilaian berdsrkn ilmu yg ntum ada bkn hnye bdsrkn emosi.N rujuklah mana2 ulama' sblum mmbuat sbrg spekulasi.....klak nnti kerna mulut bdn binasa....

Wallahu'alam.....


" إن الدين عند الله الإسلام "

2 comments:

Thahar said...

Syue, aku suka baca blog kau. Dan aku adalah silent reader blog ini. Hehe.

Tapi aku ada cadangan untuk kau. Tapi hanya cadangan. Tak buat pun tak apa.

Em, lagi bagus kalau kau gunakan Bahasa Melayu Tinggi (BMT) dalam penulisan. Selain mudah dibaca dan rasa senang hati bila membaca, kita juga boleh memartabatkan bahsa kita. Kalau bukan kita, siapa lagi? Hehe.

Tapi ini cadangan dari aku saja. Nama pun cadangan. Tak buat pun tak apa. Hehe.

p/s: Aku mula-mula bertukar kepada BMT pun rasa kekok. Tapi lama-kelamaan biasalah..

shabab said...

Terima kasih ye. :)

About Me

"Andai diumpama ISLAM seperti sebuah rumah usang yang hampir roboh , maka aku akan berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa-jiwa muda...... Aku tak ingin ramainya bilangan mereka Tp aku ingin hati-hati yang ikhlas untuk membantu dan bersamaku membina kembali bangunan usang itu.... (As-Syahid Imam Hasan Al-bana)

Followers